Naučite sve o Erizzovim vratima u Zadru

Državni arhiv u Zadru  nastavlja sa ciklusom javnih predavanja u 2017.godini. Prvo ovogodišnje predavanje iz povijesti Zadra temelji se na arheološkim i arhivskim istraživanjima zadarskih fortifikacija.

U ponedjeljak, 20. veljače u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, kustos i viši restaurator Šime Perović održat će  predavanje “Erizzova vrata na sustavu venecijanskih utvrđenja Zadra”.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Tijekom 2013. godine duž Ulice kralja Dmitra Zvonimira u Zadru izvršena su zaštitna arheološka istraživanja. Identificirani su gabariti nekadašnjeg kanala koji je oplakivao utvrdu „Forte“, te su djelomično istraženi ostatci utvrđenog južnog ulaza u grad – Porta della Contra Scarpa odnosno kasnija Erizzova vrata (Porta Erizzo).

Kombinirana arheološka i arhivska istraživanja na ovom bitnom dijelu novovjekovnih utvrđenja Zadra pružila su neke nove spoznaje, prije svega o izgledu vanjskog plašta tzv. Erizzovih vrata. Utvrđeno je kako su bila izvedena sa glavnim, kolnim, i dva bočna prolaza koji su kanalizirani u jedan centralni prolaz unutar strukture vrata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...