Cestitka_Uskrs

Nenad Marčina: “Dogodio se presedan, časno zvanje turistički vodiči postao je partner u Ministarstvu turizma!”

Prvi puta u deset godina od kada su zadarski turistički vodiči, članovi Udruge TVZ  Donat pokrenuli  Zajednicu društava turističkih vodiča RH pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojoj su uključeni turistički vodiči sa cijelog područja Lijepe naše (brojka 1405 članova) dogodio se presedan. Časno zvanje turistički vodiči postao je partner u Ministarstvu turizma.  Do sada u praksi je uvijek, baš uvijek bilo ono „MI“  Ministarstvo nedodirljivo i malo „vi“, niste nam uopće bitni, drugorazredni ste, bez obzira što se naglašavala floskula „Čovjek je ključ uspjeha u turizmu“.

Na  radnom sastanku koji je trajao punih 153 minute u Ministarstvu turizma u Zagrebu kojem je predsjedao ministar Turizma Gari Cappelli sa svojim suradnicima a sudjelovali su predstavnici društava turističkih vodiča Hrvatske  u svom uvodnom slovu naglasio je kako će za vrijeme njegovog mandata postojati samo „MI“ , odnosno kako su turistički vodiči i Ministarstvo turizma jedna cjelina sa zajedničkom jasnom vizijom, zajedničkim stavom ponosa, jer to turistički vodiči, kao turistički veleposlanici to uistinu zaslužuju.

– Došli ste u Vašu Kuću, Ministarstvo turizma je Vaš cijenjeni Dom. Kao osoba koja je na čelu Ministarstva turizma, značajnog hrvatskog čimbenika  cijelo vrijeme bit ću vam na raspolaganju bilo putem mobitela ili elektronskim pisanim putem. Nastavljamo u pozitivnom smjeru kako bi i obranili  čast, zvanje i znanje vaše plemenite struke glede prilagođavanja dobivanja i izdavanja nacionalnih licenci za strane građane.

Tijekom radnog  sastanka pitanja su pljuštala sa svih strana. Prijedloga je bilo pregršt, nudila su se razna rješenja sve u cilju zaštite struke turističkih vodiča. Bilo je i onih predstavnika koji olako podržavaju izdavanje nacionalne licence za strance (bez polaganja ispita i poznavanja hrvatskog jezika)  Bože sačuvaj, da ti pamet stane. Međutim,  njih je bila nekolicina. Što je sa zaštićenim lokalitetima, trebali smanjiti njihov broj ili ne? Teško pitanje a ovisit će o lokalnim zajednicama i naputcima Europske unije. No, što se tiče Zadra i njegove Županije tu smo u kreiranju zaštićenosti lokaliteta bili umjereni, ali s dozom ponosa zahvaljujući zadarskim sveučilišnim profesorima, agilnim arheolozima i Udruzi turističkih vodiča Donat.

Pljesak nazočnih izmamio je profesor Vinko Bakija koji je tijekom radnog sastanka kratkom prezentacijom putem Power Point-a nazočnima predstavio kako se tijekom izrade novog Programa edukacije za turističke vodiče može zaštiti nacionalne turističke vodiče glede izjednjačavanja uvijeta za dobivanje licencije za određenu Županiju.  Profesor Bakija uspoređivao je razne sustave školovanja za zvanje turističkog vodiča u okviru Europske unije, u kojemu je i Hrvatska ravnopravan član. Emitivne zemlje poput Njemačke imaju puno blaži kriterij od Grčke, Francuske, Italije…

Na kraju izlaganja turističkih vodiča, detektirajući problem ministar Cappelli je nadodao kako nastavak slijedi u pozitivnom smjeru u cilju obrane časti, zvanja i znanja  plemenite struke glede prilagođavanja i izdavanja nacionalnih licenci za strane građane.

– Nezamislivo je da stranac dobije licencu i uvjerenje turističkog vodiča za sve županije, dok ste vi hrvatski turistički vodiči prisiljeni svaku županiju polagati zasebno, kazao je Cappelli.

Uz znatnu sumu novaca, ulažemo svoje vrijeme,  prisiljeni smo apsolvirati obilnu materiju na sveučilištu, naučiti sve o kulturno-povjesnoj baštini određene destinacije te još  pri tome ispolagati petnaestak kolegija, rečeno je na radnom sastanku s pitanjem gdje je tu egal, domaći turistički vodič i stranac. A posebno nedopustivo je da nam stranac bude vodič, a bez solidnog poznavanja hrvatskog  jezika, koji je već od 1595. godine jedan od pet plemenitih jezika Europe. Naravno, Cappelli je još jednom  potvrdio kako će sve napraviti u obrani interesa turističkih vodiča te kako se ne bi smjelo podlijeći krupnom kapitalu i velikim touroperatorima. Međutim , kao članica EU, turistički vodič kao prepoznatljiv hrvatski brand morat će se uklopiti u zajednički Pravilnik o uslugama.  Sastanak radne skupine koji će predvoditi ministar Gari Cappelli nastavlja se u petak 24. veljače u Ministarstvu turizma.

Autor: Nenad Marčina

Vinko Bakija: “Nakon dva i pol sata druženja s ministrom Cappellijem i njegovim suradnicima otišli s probuđenom nadom vezanom na zaštiti i dostojanstvu plemenite struke”

– Moj dojam, a s time se slažu i kolege vodiči, je pozitivan. Kod ministra Cappellia jasno smo artikulitrali našu zabrinutost mogućeg drastičnog sniženja kvalitete, sadržaja i istinitosti turističkog vođenja te  interpretiranja nove bogate  kulturno-povijesne baštine ukoliko se ovom problemu priđe na ozbiljan, racionalan i stručan način. Ministar turizma je među nazočnim predstavnicima sastanka izabrao manju radnu skupinu koja bi trebala nastaviti s radom na izradi novog Pravilnika o pružanjiun usluga u turizmu, nastojeći  maksimalno moguće zaštiti postojeća važeća pravila, norme i zakone EU.  U radnu skupinu izabrani su i predstavnici Udruge turističkih vodiča Zadra- Donat, Nenad Marčina i moja malenkost. Sastanak je završen u pozitivnom ozračju, turistički vodiči su nakon dva i pol sata druženja s ministrom Cappellijem  i njegovim suradnicima otišli s probuđenom nadom vezanom na zaštiti i dostojanstvu plemenite struke te očuvanja nacionalnog kulturnog indentiteta Hrvatske, kazao je Bakija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...