Od jedne epruvete do spašavanja života; Zadrani, svakog dana od 7.30 do 13.30 možete se upisati u registar

“Ni vatra ni vjetar, ni rođenje ni smrt, ne mogu izbrisati naša dobra djela”, stara je, mudra Buddhina izreka. A ima li veće sreće i boljeg djela od toga da spasimo nečiji život – jednostavno, bezbolno i brzo?

Odvojite 10-ak minuta svog vremena, svratite do Odjela za transfuziju i upišite se u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina.

Za Zakladu Ana Rukavina krv mogu dati osobe do 40. godine života svakog radnog dana 7.30 do 13.30. Postupak je jednostavan, uzima se jedna epruveta krvi. Ispunit ćete upitnik s pitanjima o bolestima u obitelji i gotovi ste, kažu nam u OB Zadar.

A koja pitanja najčešće interesiraju potencijalne darivatelje

Tko može biti darivatelj?

Darivatelj može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina.

Kako se ulazi u Registar?

Nakon potpisa informiranog pristanka i pristupnice uzeti će vam se uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i odnijeti u laboratorij za tipizaciju tkiva da bi se odredili vaši antigeni tkivne snošljivosti.

Koje bolesti se mogu liječiti mojom koštanom srži?

Transplantacijom vaše srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Kako ću znati da moja koštana srž može nekome pomoći?

Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi kontaktirati će vas centar za tipizaciju tkiva i ponovno vas pitati pristajete li na donaciju stanica.

Kako se uzima koštana srž?

Koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice. Kako ovaj postupak nije bezbolan, uzimanje koštane srži radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani. Potrebno je biti u bolnici tri dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...