povodom 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Ukrajine i RH

Otvorenje izložbe fotografija iz Ukrajine “Donbas: rat i mir” u Gradskoj loži

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U srijedu, 22. veljače 2017. godine u 13 sati u Gradskoj loži, Narodni trg Zadar otvara se izložba fotografija iz Ukrajine „Donbas: rat i mir“ u povodu 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Republike Hrvatske.

Izložba prezentira radove profesionalnih fotografa, novinara, branitelja, volontera i civila koji su u razdoblju između 2014. i 2015. gg. fotografirali najdramatičnije trenutke ratom zahvaćenog istoka Ukrajine, jednako kao i upečatljive prizore iz svakodnevnog života ljudi na istom području. Izložba se sastoji od 60 fotografija dimenzija 60×80 cm.

Organizatorom izložbe u RH je Veleposlanstvo Ukrajine u RH. S ukrajinske strane, organizatori izložbe su opunomoćena predstavnica Predsjednika Ukrajine za mirovno reguliranje situacije na istoku Ukrajine – parlamentarna zastupnica Irina Geraščenko te Nacionalno društvo novinara Ukrajine.

Važno je istaknuti da je izložba već izlagana u visokim europskim institucijama, kao što su Europski parlament (Bruxelles, prosinac 2014.), Parlament Ujedinjenog Kraljevstva (London, ožujak 2015.), u Danskoj (Kopenhagen, siječanj 2015.). Na otvaranjima su bili nazočni ministar vanjskih poslova Danske Martin Lidegor, britanski ministar za Europu David Lidington, predsjednik izaslanstva Odbora za parlamentarnu suradnju između Europske unije i Ukrajine u Europarlamentu Andrej Plenković, kao i drugi visoki politički dužnosnici, zastupnici te široka javnost.

U RH izložba je bila svečano otvorena u nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15.-25. ožujka 2016., a pioslije toga tijekom 2016. – u Lipiku i u Slavonskom Brodu.

U dramatičnim trenucima za ukrajinsku državu gdje je već poginulo više od 10 000 ljudi, među kojima i brojni civili, a skoro 1,5 milijuna Ukrajinaca živi u izbjeglištvu, takva izložba postaje još jednim simbolom podrške i solidarnosti prijateljske Hrvatske koja je i sama proživjela sve strahote rata.

Ostavi komentar koristeći Facebook