Ozlijeđeni muflon s Dugog otoka patio je mjesec dana, a onda su ga pronašli i spasili

Muflon s Dugog otoka, težak 50 kilograma i star između 6 i 8 godina, spašen je zahvaljujući otočaninu Milutinu Žamperi i zadarskom veterinaru Ediju Maričiću, vlasniku specijalističke veterinarske prakse Jazine.

Nesretna životinja pronađena je s prijelomom noge, za kojeg je na pregledu utvrđeno da je star i do mjesec dana. Okolno tkivo bilo je već jako upaljeno. Gospodin Žampera je, uvidjevši situaciju u kojoj se siroti muflon nalazi, nesebično želio pomoći. Budući da ima pozitivno iskustvo s navedenom ambulantom vezano uz lovačke pse, odmah je stupio u kontakt s Maričićem. Životinja je primirena i na propisan način prevezena u ambulantu, što je vrlo bitno. Naime, kako nam tumači ovaj zadarski veterinar, životinja u suprotnom može uginuti uslijed prevelikog stresa.

– Ne događa se svaki dan da u ambulanti imamo divlju životinju. Trebalo razmotriti situaciju, vidjeti koju anesteziju upotrijebiti, kakve mogu biti opravdanosti postupka. Naime, bez uvjeta za adekvatan nadzor nakon operacije, ista ne bi imala smisla, tumači nam veterinar Maričić.

Srećom, Žampera ima takve uvjete. Još jednom se odmah odlučio pomoći te će budno motriti životinju u danima oporavka.

– Sama operacija je prošla dobro, sestra Marija Klarica je kao i uvijek bila na visini zadatka, kaže Maričić.

Rogonja, kako su ga od milja prozvali, zasad je stabilno, na dijeti je te je tijekom prvog perioda stavljen na antibiotsku terapiju. Fraktura je bila složena, pa će i zacjeljivanje potrajati malo duže. Pregled slijedi za mjesec dana, a ako sve bude u redu, kroz mjesec i pol dana vratit će se u divljinu. No, to još uvijek neće biti kraj nedaćama našeg rogonje:

– Postoje lovišta koja se oplemenjuju s divljači pa se tako na određenim područjima mogu pronaći životinje koje možda i nisu autohtone. Ako su moje pretpostavke točne, ovaj muflon se vraća na lovište. Ipak, dali smo mu šansu za bijeg, za opstanak, zaključuje Maričić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...