Pametno Zadar o programu za lokalne izbore 2017.: “I Zadar će biti pametan grad s unaprijeđenom kvalitetom života”

Zadarski ogranak stranke Pametno najavio je danas izlazak na predstojeće lokalne izbore i predstavio okvir programa, baziran na projektima okrenutima budućnosti.

Uvjet je da su projekti samoodrživi i učinkoviti, što je osnovno obilježje koncepta pametnih gradova.

Cilj pametnog grada je unaprijeđenje kvalitete života u gradovima. U stranci Pametno istaknuli su 6 modula ovog koncepta; pametno življenje, pametna ekonomija, pametna pokretljivost, pametna gradogradnja, pametni ljudi te pametna uprava. Nastanak stranke Pametno, a samim time i Ogranka Zadar, je upravo rezultat težnje stvaranja takvog grada – onog koji zadovoljava sve potrebe svojih građana. Slijedom toga, svi gradski akteri trebali bi djelovati sukladno navedenim načelima; počevši od gradske uprave, preko poslovnog sektora do nevladinih organizacija i civilnog društva.

Konkretno, Pametan grad integrira sve funkcije javnih usluga, povećavajući njihovu efikasnost, unapređuje društveni život, gospodarski razvoj, čuva okoliš i postiže značajne energetske, odnosno, financijske uštede, kaže Damir Mišlov, član predsjedništva ogranka Pametno Zadar.

Da bi Zadar mogao započeti s implementacijom pametnih rješenja potrebno je imati strategiju razvoja grada, dobre komunikacijske temelje u obliku kvalitetne pametne mreže kojom će se upravljati svim gradskim procesima te proizvodnjom i potrošnjom energije. Dvije glavne koristi koje donosi koncept pametnog grada su održivost i efikasnost, rekao je Mišlov.
Kako se to odražava na učinkovitost i efikasnost javne uprave, rekla je Ivana Štulina, tajnica Ogranka.

Potrebno je hitno provođenje depolitizacije i profesionalizacije. To konkretno znači uvođenje vrednovanja rada na temelju rezultata i učinkovitosti u obavljanju radnih zadataka kao i ocjenjivanje od strane samih korisnika javnih usluga, npr. broj riješenih administrativnih predmeta, broj i brzina izdanih dozvola, iznos smanjenja administrativnog opterećenja i sl. U takvom sustavu, 10% najbolje ocijenjenih službenika, sukladno kriterijima, ostvaruje dodatne bonuse, 10% najlošije ocijenjenih dobiva destimulaciju, dok se neizvršenje radnih obveza sankcionira otpustom iz službe. Ovakva uprava će maksimalno stajati na usluzi svojim korisnicima, a konstantno obrazovanje kadrova dodatno će pridonositi kvaliteti usluge.

– Gradski novac i imovina trebaju se koristiti na transparentan način, s ciljem ušteda i pametnog ostvarenja prihoda , zaključuju u Pametno i dodaju  kako su konkretni primjeri projekata npr. izrada registra gradskih projekata koji će sadržavati prijedloge građana, ustanova, udruga, društava i tvrtki od kojih će se oni najbolji prijavljivati za financiranje na međunarodne fondove, a gradske ustanove i javna poduzeća bi imali obavezu izrade takvih projekata.

I najvažniji primjer je potpuna informatizacija javne uprave te stavljanje gradske imovine u službu razvoja grada, zaključuju.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...