Poznati zvuk ljeta mogao bi postati povijest? Europska populacija cvrčaka ozbiljno ugrožena!

Europska populacija cvrčaka i skakavaca je ugrožena, ustanovljeno je u prvoj sveobuhvatnoj procjeni koja je otkrila da četvrtini vrsta tih insekata prijeti izumiranje, javlja BBC.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) ta skupina insekata najugroženija je od svih dosad promatranih u Europi.

Europa je stanište za više od 1000 vrsta skakavaca i cvrčaka.

Cvrčci i skakavci, skupina poznata kao Orthoptera, žive na travnjacima.
Oni su važan izvor hrane za ptice i reptile i njihov bi nestanak mogao ugroziti cijeli ekosustav. Njihova staništa ugrožavaju požari, intenzivna agrikultura i razvoj turizma.

Jean-Christophe Vie, zamjeniki direktora Programa za globalne vrste IUCN-a, rekao je da treba učiniti više kako bi se zaštittila njihova staništa.
“Ne počnemo li odmah djelovati, glasanje cvrčaka moglo bi uskoro postati prošlost”, upozorio je.

Dio populacije izgubljen je zbog požara, posebno u Grčkoj i na Kanarskim otocima.

“Rezultati crvene liste IUCN-a posebno su zabrinjavajući, rekao je Luc Bas, direktor europskog regionalnog ureda IUCN-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...