Konačno se probudili iz sna? Zadar europskim novcem obnavlja stari i gradi novi Poduzetnički inkubator

Oslanjajući se na alokaciju 35 milijuna kuna odobrenih iz EU fondova kroz Instrument teritorijalnih ulaganja (ITU), koja su za Zadar i još šest hrvatskih gradova dodijeljena krajem 2016., tvrtka Inovativni Zadar planira osuvremeniti postojeću poduzetničku infrastrukturu. Kako su najavili, pred njima je realizacija projekata urbanog razvoja koji uključuju i dodatno unaprjeđenje poduzetničkih potpornih institucija, poduzetničkog inkubatora, razvojne agencije i novog coworking prostora, ali i gradnju novog specijaliziranog inkubatora za uslužne djelatnosti visoke dodane vrijednosti.

Stalna potražnja

Stalna potražnja za subvencioniranim poslovnim prostorima te pratećim potpornim uslugama za male poduzetnike, s jedne strane, te već spomenuta sredstva ITU mehanizma koja se, između ostalog, mogu koristiti i za ovu namjenu, nameću izgradnju još jednog objekta inkubatora kao logičan pravac razvoja poduzetničke infrastrukture i pratećih usluga u Zadru, pojasnila voditeljica sektora za razvoj poduzetničke infrastrukture Inovativnog Zadra Ana Odvitović. Uz to, kaže, treba osigurati fleksibilnost prostornih jedinica, omogućiti veću interakciju korisnika, staviti na raspolaganje brzu i stabilnu ICT i mrežnu infrastrukturu te pružiti platformu za razvoj novih usluga. Inovativni Zadar tvrtka je koju je grad osnovao 2003. pod nazivom Poduzetnički inkubator Zadar i koja je s radom započela 2007., nakon dovršetka zgrade površine od 1200 kvadrata.

Postojeća zgrada će se renovirati u skladu s tehnološkim i sadržajnim potrebama korisnika te će se zbog povećanog interesa graditi dodatni objekt. Rekonstrukcija postojećeg inkubatora već je prijavljena na natječaj Ministarstva poduzetništva “Razvoj poduzetničke infrastrukture”. Riječ je također o EU novcu, a vrijednost je šest milijuna kuna. Novi inkubator računa na ITU program, upravo se izrađuje projektna dokumentacija, a vrijednost mu procjenjujemo na 16 milijuna kuna. S obzirom na dinamiku izrade projektne dokumentacije njegovu realizacija se, kažu, ne očekujemo prije 2019.

Važan oslonac

Naši ciljevi su osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima u inicijalnoj fazi poslovanja te omogućiti korisnicima naših rješenja unapređenje poslovnih rezultata kroz usredotočenost na osnovnu djelatnost i učinkovito korištenje informatičkih tehnologija. Većina poduzetnika kao najveću prepreku ističe sporost administracije i nedostupnost izvora financiranja, ali to je generalna primjedba koja je primjenjiva gotovo na veći dio Hrvatske. U Zadru na ovo pokušavamo utjecati i projektima u pravcu povećanja učinkovitosti i transparentnosti lokalne administracije te savjetodavnim uslugama o različitim modelima financiranja, poručila je Odvitović, a prenosi Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...