Progovorile o izrabljivanju Krpine iz Benkovca; Za 2.460 čistile po 12 sati dan i noć, sredstva kupovale same, na kraju ostale bez nekoliko plaća

Nakon što je država 2015. poslove čišćenja svojih ureda dala u outsourcing, krenula je utrka privatnika u kojoj je pobijedio Control Home Management vlasnika Andreja Krpine iz Benkovca čime je otpočela brutalna eksploatacija i pljačka 150 čistačica.

Samohrane majke i podstanarke bez plaće i po nekoliko mjeseci

Država je na jesen 2015. putem javne nabave povjerila poslove čišćenja 70 posto svojih ureda. Nakon preuzimanja posla, Krpina je izrabljivao radnice izrazito niskim plaćama bez doprinosa i dodataka, a na koncu im nije isplatio plaće za tri mjeseca, čime ih je konačno ponizio i bacio na prosjački štap. Radnički je portal razgovarao s nekoliko bivših radnica ove tvrtke.

Jedna od radnica koju je Krpina opljačkao je i Jelena Vladić. Ona je radi neisplate plaća Krpinu odlučila tužiti na što je on odgovorio protutužbom radi organiziranja štrajka, čime je ujedno i izdao upozorenje svim radnicama koje bi mogle pomisliti na tužbu.

– Kod Krpine sam radila skoro sedam mjeseci. Ostao mi je dužan 16 tisuća kuna, i ne vjerujem da ću taj novac ikada dobiti. Moje radno mjesto bilo je na Ministarstvu turizma, ali sam znala u pola posla biti prebačena na Ministartvo branitelja ili na Studentski dom Stjepan Radić, gdje sam znala raditi i noću. Radno vrijeme je ispočetka bilo osam sati, kasnije i po deset do dvanaest sati. S plaćom od 2.460 kuna kao podstanar i samohrani roditelj nisam mogla živjeti, zato sam se odazivala na prekovremeni rad da si zaradim dodatno, ali nikad nije platio. Morala sam sama kupovati vrećice za smeće i sredstva za čišćenje. Bila sam iscrpljena, imunitet mi je pao. Nakon što plaća nije stizala već dva mjeseca, organizirala sam štrajk koji sam mu prethodno najavila. U ovakvim privatnim firmama bi trebali postojati sindikati koji će se boriti za naša prava budući da je kvadratura čišćenja preogromna, a plaća jadna, i to bez prijevoza, rekla je Vladić.

Čistile i privatne stanove “njuški” iz državnih službi

Država je u lipnju 2016. s Krpinom raskinula ugovor, u rujnu pokrenula ubrzani stečaj tvrtke, ali radnice ipak ne vjeruju da će vidjeti lipe od toga budući je Krpina prije toga ispraznio račune. Također, DORH je protiv ovog poduzetnika u međuvremenu podigao kaznenu prijavu radi neisplate plaća, no Krpina čitav proces živi na slobodi čime može utjecati na svjedoke.

– Radila sam, isto kao i moje ostale kolegice, preko ugovora na određeno, koji smo morale dolaziti potpisivati svakih mjesec dana. Prijavljene smo bile na minimalac, a doprinosi se nisu uplaćivali, iako je to zakonska obveza svakog poslodavca. Svim je radnicama ostao dužan plaće za tri mjeseca – ožujak, travanj i svibanj 2016. Radile smo vikendima (i subotama i nedjeljama) te smo i preko tjedna imale puno prekovremenih sati koji nam nikada nisu plaćeni. Radila sam po 12 sati dnevno. Često sam morala “trčati” s jedne lokacije na drugu, po različitim dijelovima grada. Nijedna od nas nije imala položene sigurnosne mjere zaštite na radu niti edukaciju, a sredstva za čišćenje smo morale same kupovati. U ministarstvima su nas zaposlenici znali vrijeđati iako nismo bile ništa krive. Neke žene su osim zgrada državnih ureda čistile i privatne stanove nekih “njuški”. Radnice su većinom bile starije gospođe ili samohrane majke, uglavnom osobe koji nisu imale drugog izbora. Bilo je tu i podstanarki kojima je prijetilo izbacivanje iz stana, pa su morale posuđivati novce. Bilo je i slučajeva plakanja kad neke žene nisu imali djetetu što staviti na stol, ispričala je jedna bivša zaposlenica koja je željela ostati anonimna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...