“Ruši se cijena rada”; Tisuće blagajnica u strahu su za posao

Proširivanje mjere Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) na sve srednjoškolce otvara novu mogućnost osposobljavanja za oko 30.000 mladih ljudi, priopćili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U četvrtak su zastupnici u Saboru žustro raspravljali o proširivanju mjera SOR-a. U ministarstvu tvrde da zakon mijenjaju nedorečenih mjera, ali sindikati su se digli na noge. U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja uvjeravaju kako će proširivanje mjera stručnog osposobljavanja dovesti do situacije u kojoj će, primjerice, poslodavci otpuštati stare radnike kako bi uzeli one sa stručnog osposobljavanja koje će plaćati država. S druge strane, iz ministarstva odgovaraju da takve paušalne pretpostavke ne treba ni komentirati, piše 24.hr.

Sindikati su napomenuli i da je stručno osposobljavanje iz prakse istisnulo pripravništvo i probni rok te da SOR-ovci imaju sve obaveze prema poslodavcu kao i radnik u radnom odnosu, no nemaju baš nikakvih prava. Pritom su tom istom poslodavcu oni besplatna radna snaga.

– Umjesto da nakon školovanja stupi u radni odnos, pod izlikom potrebe za daljnjim ‘osposobljavanjem’, dobit će priliku raditi za naknadu od 2620 kuna, bez radnog odnosa i bez ikakvih radničkih prava – rekli su iz sindikata.

Prema njihovim navodima, trajanje mjere od dvije godine, kao i nepriznavanje kvalifikacija osobama koje su ih stekle, samo su neki od indikatora štetnosti ove mjere. Istaknuli su da će se maksimalno potruditi javnost i saborske zastupnike upozoriti na štetne posljedice ovog paketa zakona. – Ako se nastavi s odbijanjem razgovora o ovako važnom pitanju, sindikati će biti prisiljeni rad za stolom zamijeniti aktivnošću na ulicama – poručili su.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...