Srezan novac udrugama koje se bave socijalnim i humanitarnim radom

Vlada je raspodijelila nešto više od 407 milijuna kuna od dijela prihoda od igara na sreću namijenjenih financiranju projekata nevladina sektora. Iz objavljene uredbe vidljiv je smjer upravo suprotan onom u kojem je išla prethodna Oreškovićeva Vlada pa je tako udio udruga koje se bave razvojem civilnog društva sa 6,88 posto, koji im je pripao u 2016., povećan na 11,8 posto. Namjera prethodne Vlade da prepolovi svotu namijenjenu organizacijama koje se često percipira kao lijevoliberalne lani je izazvala prosvjede pred Banskim dvorima, koje je Plenkovićeva ekipa ove godine, očito, odlučila izbjeći, piše Večernji.hr.

Humanitarcima 23 mil. manje

Povećanje njihova udjela Vlada obrazlaže uključivanjem novih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva, vezanih uz savjetovanje potrošača. Bilo kako bilo, udruge iz te skupine ove će godine dobiti oko 48 milijuna kuna, a lani im je iz prihoda od igara na sreću dodijeljeno ukupno nešto više od 26 milijuna kuna.

Za razliku od tih udruga, manje je novca namijenjeno onima koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću. Oni će u ukupnoj svoti ove godine sudjelovati s 11 posto, a lani im je bilo namijenjeno 17,81 posto od tadašnjih 380 milijuna kuna. Humanitarci će tako dobiti gotovo 23 milijuna manje nego lani.

Činjenicu da se smanjuje novac namijenjen humanitarnim djelatnostima u tim udrugama komentiraju kao dokaz da Vlada živi u svom svijetu i da je “zatvorila oči pred činjenicom da je u zemlji sve više siromašnih”.

– Političari uvijek nekako nastoje “gurnuti pod tepih” činjenicu da je sve više sirotinje, ali mi koji radimo s njima znamo kakvo je stvarno stanje – komentira Jasna Solin iz vukovarske udruge Duga. Kaže kako njihova socijalna samoposluga ima sve više korisnika te da trenutačno “pokriva” oko 640 obitelji, u čemu im je država pomogla sa samo 60.000 kuna.

Manje izobrazbi i odgoju

Udruzi Rijeka ljubavi iz Osijeka država je lani pomogla s pet milijuna kuna, a tim sredstvima podupiru oko 3500 socijalno ugroženih članova, među kojima je 1000 djece. Predsjednica udruge Štefica Čučak zahvalna je što se država uključila u njihov projekt jer su, kaže, ranije doslovno morali prosjačiti za pomoć. Ipak, smanjenje sredstava za humanitarne djelatnosti komentira kako Vlada “očito živi u svom svijetu”.

Zašto je smanjen udio namijenjen takvim udrugama, pitali smo i u resornom Ministarstvu socijalne politike, iz kojeg su nam uzvratili da će se iz predviđenih sredstava provesti svi planirani natječaji i aktivnosti. S obzirom na smanjeno financiranje, ispada da je smanjen i plan aktivnosti, no objašnjenje zašto je tomu tako nismo uspjeli dobiti. U Ministarstvu napominju tek da za tu djelatnost postoji i mogućnost povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

Uz humanitarce, gubitnici su u novoj raspodjeli i udruge koje se bave izvaninstitucionalnom izobrazbom i odgojem. Njima će se ove godine dodijeliti 1,5, umjesto lanjskih 2,11 posto sredstava od igara na sreću. U plusu su pak udruge za promicanje sporta, čiji je udio 35 posto, te udruge u kulturi.

Kulturi i sportu više, manje borbi s ovisnošću

Neprofitne organizacije iz dijela prihoda Hrvatske lutrije za svoje će projekte ove godine dobiti 407,2 milijuna kuna, 27 milijuna više nego lani. Među dobitnicima nove raspodjele su i udruge u kulturi, čiji je udio s lanjskih 12,41 porastao na 14 posto. Udruge koje se bave potrebama osoba s invalidnošću dobit će, kao i lani, 19,31 posto ukupne svote, a isti udio od 4,01 posto zadržat će i udruge za tehničku kulturu. Manji postotak od prošlogodišnjeg namijenjen je pak udrugama koje pridonose borbi protiv zloporabe droge i ostalih oblika ovisnosti. Njihovi će se projekti financirati iz četiri posto prihoda od igara na sreću, a lani su dobili 4,52 posto. U obrazloženju uredbe navodi se da je “u skladu s programom Vlade”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...