Što će biti s plinom? Plenković šuti, u medije se puštaju informacije da će porasti čak 20 posto

“Sve ćemo znati sutra”, rekao je Andrej Plenković, premijer koji je iz Hrvatske potjerao najuglednijeg hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića kako bi zaštitio partijskog kolegu plagijatora, u ponedjeljak 20. veljače. No, jučer se održao sastanak na kojemu su sudjelovali Plenković i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali nije se saznalo ništa. Tek da će se sve znati u četvrtak na sjednici vlade..

“Ulažemo dodatne napore kako bi prošli kroz sve stavke strukture cijene plina i kako bi našli prostora da građani ne osjete, a cilj je da se poslovanje državnih tvrtki, transportnog sustava i svih ostalih elemenata racionalizira u cilju smanjenja udara”, rekao je državni tajnik Ante Čikotić najavljujući da će na sjednici u četvrtak vlada odrediti najvišu cijenu plina za kućanstva, piše Index.hr.

Porast cijena nakon lokalnih izbora

No, Novi list doznaje kako bi cijena plina mogla narasti čak 20 posto no nakon lokalnih izbora iako 1. travnja na snagu stupa djelomična liberalizacija tržišta plina. Prema informacijama koje oni posjeduju,  vlada će pokušati da HERA kao regulatorna agencija još godinu dana, do travnja 2018. godine, određuje maksimalno dozvoljenu cijenu plina po kojoj će ga postojeći lokalni distributeri, i njihova konkurencija koja tek treba doći, moći prodavati kućanstvima.

Podsjetimo, Sabor je u petak izmijenio Zakon o tržištu plina koji ide u smjeru djelomične liberalizacije tržišta tog energenta ukidanjem obveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske. Vladu se obvezuje da osigura stabilnu opskrbu kućanstava plinom te da odredi najvišu cijenu za kupce iz te kategorije.

Plenković je u ponedjeljak rekao novinarima da će se svakako ići za tim da se zaštite hrvatski građani, to jest potrošači.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...