Što je to točno Dalmapolis, futuristički grad Nikole Bašića?

Proslavio je Zadar Morskim orguljama i Pozdravom Suncu, napravio križeve na Kornatima, gradio zgrade i hotele, a arhitekt Nikola Bašić sada Splitu, Šibeniku i Zadru nudi futuristički redizajn gradskih vizura i povezivanje u Dalmapolis, pišu Vijesti.hr

Šibenske kopnene tvrđave gotovo su potpuno uređene, a uskoro se može očekivati i da od rive do Svetog Mihovila vodi i eskalator kojim će Šibenčani doći do platoa odakle će dalje žičarom do drugih tvrđava i gradskih kvartova. Budućnost u Šibenik stiže brzim koracima.

Ovaj, za hrvatske prilike futuristički projekt, osmislio je arhitekt vizionar Nikola Bašić. Alternativnom načinu prometovanja iznad grada – koji bi Šibenčanima bio praktičan, a turistima atraktivan – zeleno svjetlo dali su i gradski oci.

“Šibenik trenutno tka na puno razboja i naslijeđeno pretvara u jednu novu vrijednost”, kaže Bašić.

Akademik Bašić ponudio je novu viziju i Zadru kojega je već svjetski proslavio Morskim orguljama i Pozdravom Suncu. Projektom ‘Vrata Zadra’ Bašić bi Poluotok ponovno učinio otokom, a na Ravnicama, pred tim novostarim otokom, Zadar bi dobio prometno čvorište i parking, ali i druge atraktivne sadržaje za koje se sada ne nalazi mjesta u centru grada.

“Tu prvenstveno govorimo o kulturnim sadržajima, poglavito koncertnoj dvorani ili kazalištu koji bi bili u jednom komplementarnom odnosu s jednim snažnim gradskim hotelom koji bi se tu također napravio”, dodaje arhitekt.

S kolegom Nenom Mikulandrom osmislio je i Splitorinu – nautički grad uz sadašnju vojnu luku u Lori koje bi Splitu rasteretilo glavnu gradsku luku i raslojilo pomorski promet.

“Planiramo novo nautičko čvorište, novo prometno, kruzersko čvorište što je opet neka vrsta meganautike i to u lokaciji budućeg cityja, odnosno mosta kojim bi se premostio zaljev Kaštelanski”, objašnjava Bašić.

Svi ti projekti su poznatog arhitekta i urbanista vodili i do ideje da se tri grada – približena autocestom na pola sata vožnje jedan od drugog – sinergijski udruže u urbani sustav ili Dalmapolis koji bi bio protuteža zagrebačkom megalopolisu i donio urbano uravnoteženje Hrvatske.

Zbog impresivnog arhitektonskog opusa Bašića zovu i modernim Jurjem Dalmatincem.

“Ja projektiram u ovom slučaju procese za koje mislim da trebaju započeti i koji će se na ovaj ili onaj način sigurno dogoditi”, kaže Bašić.

A sve ono što nerijetko izgleda kao utopija, u Bašićevom slučaju često postane realnost, pa i znamenitost.

Kako bi sve to izgledalo pogledajte u video prilogu Vijesti.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...