u 12 sati u muzeju antičkog stakla

Sutra otvorenje izložbe “U staklu zajedno” Antona Vrlića i studenata Akademije likovnih umjetnosti

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U utorak, 14.veljače 2017. u 12,00 sati u Muzeju antičkog stakla u Zadru otvara se izložba U STAKLU ZAJEDNO Antona Vrlića i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Anton Vrlić surađuje sa Muzejom antičkog stakla u Zadru od 2010., kada se predstavio izložbom Stakleni gradovi. Anton Vrlić diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Raoula Goldonija 1982. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi slikarstvom, povremeno grafikom, a posljednjih godina ponajviše istražuje medij stakla. Od 2007. zaposlen je na APU u Rijeci, gdje u zvanju izv. profesora predaje slikarstvo, a od 2003. na ALU u Zagrebu u statusu vanjskog suradnika vodi izborni kolegij staklo.

Već niz godina Vrlićeva umjetničko-pedagoška aktivnost uspješno je vezana i uz aktivnost demo – radionice za obradu stakla u Zadru. Antun Vrlić održava kao mentor umjetničko – edukativnu praksu u Muzeju antičkog stakla sa studentima ALU u Zagrebu. Do sada su održane radionice: Umjetnička obrada stakla 2010., Repeticija i nizovi u staklu 2011., Plodovi – staklo u tehnici fuzije, puhanja i lijevanja 2012. Anton Vrlić je održao i predavanje Tehnike i umjetnost stakla uz otvorenje izložbe Stakleni gradovi 2010.
Izložba Staklarij prezentirala je 2016. novi opus Vrlićevih radova, velikim dijelom nastalih u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru. Uz izložbu je održana i radionica stakla sa studentima APU u Rijeci pod nazivom Spremnici svjetla, ali i predavanje prof. Vrlića naziva Prenositelji svjetla.
Muzej antičkog stakla u Zadru nastavlja kvalitetnu suradnju sa Antonom Vrlićem, podupirući njegov i umjetnički, ali i pedagoški rad, pa je tako izložba U staklu zajedno, gdje se zajednički predstavljaju i mentor i studenti, sa radovima nastalim i u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru, logičan slijed zajedničke suradnje.
Prof. Vrlić kroz petnaest generacija studenata sa ALU – a u Zagrebu istražuje medij stakla. Taj rad usmjeren je na propitivanje vizualnog identiteta svakog pojedinca ili grupe u nastavi, kroz radionice na terenskoj nastavi, ali i zajedničke susrete sa umjetnicima i majstorima stakla. Izložba U staklu zajedno u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstaviti će javnosti proces učenja i kreativnog izražavanja mladih ljudi u radu sa staklom, ali i mentora kao afirmiranog umjetnika, čiji rad zadarska, ali i šira javnost sa zanimanjem prati već dugi niz godina.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar