Uređuju se vidikovci i odmorišta u općini Preko u sklopu projekta “Avantura otok– Insula ager visitatio“

U okviru projekta održivog razvoja otoka „Avantura otok – Insula ager visitatio“ u tijeku su radovi na obilježavanju maslinskih i biciklističkih putova te izgradnja odmorišta i vidikovaca na području općine Preko.

Mjesta za odmor su postavljena na atraktivnim točkama kao što su Gominjak i Cezunj – plava suza u Lukoranu, Ugljan uvala Činita – crna suza, Napolenova kapa i uređeno pojilište za ptice Vrnj u Preku, Gorina u Poljani, Gora u Sutomišćici, arheološki lokalitet Liburni u Ugljanu, Željina u Poljani te uvala Svitla Preko. Novim biciklističkim putevima povezati će se jedan od najpoznatijih arheoloških lokaliteta na Jadranu – antička uljara u uvali Muline, s drugim manje atraktivnim lokalitetima u zaleđu otoka, a autori projekta Općina Preko, Turističke zajednice Općine Preko i mjesta Ugljan te LAG Mareta, planiraju dugoročno da se na ovaj način povežu Ugljan i Pašman, pišu Naši školji.

Projektom se uvažavaju prirodne i kulturne vrijednosti otoka Ugljana, u svrhu održivog razvoja, odnosno očuvanja kulturne i autohtone baštine, u podršci turizmu i tome pripadajućih gospodarskih aktivnosti. Zahtjevni projekt sufinancira se Programom razvitka jadranskih otoka pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova u iznosu od 830.000 kuna te sredstvima iz proračuna Općine Preko. Turistima će se pružiti i logistička podrška u obilasku otoka putem mobilne aplikacije Avantura otok i novih biciklističkih karata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...