“Večeras plešemo”; Predstava Zadarskog plesnog ansambla u obnovljenoj Koncertnoj dvorani

Zadarski plesni ansambl će 19. veljače u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa izvesti predstavu Večeras plešemo u sklopu projekta Povratak u Kneževu. Predstava je sastavljena od tri dijela i predstavlja radove koreografkinja Sanje Petrovski, Josipe Štulić i Natali Perić. Zadarskom plesnom ansamblu je pripala čast da u obnovljenoj Koncertnoj dvorani nastupi u ime bogate zadarske plesne scene.

Program događanja:

 

1.Meditacija /s vremenskim odmakom/ Glazba: Solistes de Notre Dame de Paris /Paradisi porta – carmina sacra Koncept/koreografija/kostimografija: Sanja Petrovski Tekstove čitaju i govore: Vinko Radovčić i Sanja Petrovski

Meditacija je ispreplitanje jednostavnih prostornih kompozicija, njihovo strukturiranje u nove odnose koji se bez emotivnih zahvata bave recepcijom izvedbe. Što ostaje od sjećanja i kako se transformira događaj kroz percepciju autora tijekom vremena tema je ove male forme komponirane od pokreta, glazbe, dokumentarnog i lirskog teksta. Prisjećajući se sudbinskih događanja od prije 25 godina, u kolektivno pamćenje je urezana slika ubijene i razrušene koncertne dvorane, brda polomljenih stolica i razvaljenih klavira na pozornici. Dirljivi do boli na svojim mjestima postojano su visjelina krhki i naivni ogromni lusteri, dok su se njihove kristalne suze brušene u Beču, rasprsnule po čitavoj dvorani. U obližnjem prostoru plesne dvorane iz ormarića prosule su se gramofonske ploče. One su pak od visoke temperature postale sasvim glatke, bez spiralnih žljebova koji proizvode zvuk. Predstavu s motivima gramofonskih ploča Zadarski plesni ansambl je izvodio u nekoliko navrata i lokaliteta u Zadru i Zagrebu, a ovu meditaciju autorica posvećuje kristalnim lusterima Koncertne dvorane braće Bersa.

2. Plesna iluminacija

Glazba: London Grammar

Koreografija, kostimografija: Natali Perić
Na koji način osmisliti minijaturu za Večer plesne minijature? Najbolje slagati minijaturu do minijature kroz sliku i pokret i tako koncipirati cjelinu koja organski tvori… upravo minijaturu. Suvremena plesna umjetnost je vrlo slična suvremenoj likovnoj umjetnosti pa je ta poveznica sublimirajući vrijeme (ne samo kao kategoriju već i povijesnu konstantu) i prostor, pretvorili u kratku scensku plesnu iluminaciju držeći se usko zadane teme. Termin minijatura spominje se prvi put u slikarstvu kada su se crvenom bojom minijem, ukrašavala zaglavlja knjiga, zatim slikali portreti, pejzaži i ostali motivi. Nadahnuti navedenim, nastao je i ovaj kratki plesni uradak: iskoreografirane sekvence isprepletene s improviziranim tjelesnim zapisima tvore zaokruženu plesnu cjelinu. Koristeći boju kao instrument podcrtavamo doživljaj i oživljavamo onaj segment renesanse koji razvojem civilizacije odumire.

3. RE:WORK

Glazba: Bonobo

Koreografija, kostimografija: Josipa Štulić

Voditelj/asistent: Natali Perić
Koreografska minijatura Re:work inspirirana je kultnim uradkom Rosas danst Rosas koji je ostavio neizbrisiv trag u mladoj povijesti suvremenog plesa i 33 godine nakon premijere je i dalje aktualan. Belgijska kompanija Rosas dala je putem Youtube-a pravo na korištenje njihovih originalnih pokreta. Kombinirajući minimalizam i ženstvenost te ritam i ples, plesačice Zadarskog plesnog ansambla interpretirale su ga u novom ruhu i svojoj verziji.
Zadarski plesni ansambl osnovan na samom početku domovinskog rata, najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Nagrade Grb grada Zadra. Ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, a cilj je profesionalizacija i decentralizacija plesne scene, jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu. Do sada je održano preko 90 prigodnih plesnih produkcija sa polaznicima plesnih studija Ansambla, a producirano je i oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine Zadarski plesni ansambl je organizator međunarodnog festivala suvremenog plesa Monoplay. Također smo i organizatori okupljanja zadarske plesne scene pod nazivom Večer plesne minijature. Godinama smo inicijatori i aktivni sudionici obilježavanja Svjetskog dana plesa. Osnivači smo, uz u.o. 21:21 iz Zagreba i edukativne platforme STREAM Zadar koja je postala mjesto susreta i razmjene ideja plesnih umjetnika iz Hrvatske i cijelog svijeta. Aktivni smo članovi Nomadske plesne akademije Hrvatska /Nomad dance academy Croatia/.

Prošle godine Zadarskom plesnom ansamblu je dodjeljena Posebna nagrada strukovnih organizacija suvremenog plesa Republike Hrvatske u sezoni 2015./2016. za izuzetan umjetnički doprinos povodom 25. godišnjice djelovanja, te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...