Veliki intervju sa Zadraninom Marinom Pucarom, novim šefom Podravke: “S novim menadžmentom budućnost kompanije će biti odlična”

I konačno, nakon tri dana lobiranja, pregovaranja i nagovaranja iz Podravke je pušten bijeli dim i izabrana nova Uprava. Sinoć je Nadzorni odbor kao predsjednika Uprave imenovao Zadranina Marina Pucara, bivšeg podravkaša i člana Uprave i bivšeg direktora Zvečeva, koji je gotovo cijeli radni vijek radio u prehrambenoj industriji, donosi RTL.

On je navodno bio izbor ministra državne imovine Gorana Marića koji je u lobiranju kod premijera pobijedio ministra Damira Krstičevića koji je navijao za svog čovjeka Gordana Kolaka. Uz Pucara bilo je još nadmudrivanja oko ostalih članova Uprave, ali na kraju su svi sretno izabrani, pa su uz Pucara u Upravi još i Ljiljana Šapina, HrvojeKolarić i Iva Brajević, koju će uskoro zamijeniti Davor Doko.

Pa da sad vidimo kakva je Podravka dočekala Marina Pucara i njegov tim, tj. što je iza sebe ostavio Zvonimir Mršić i njegov tim.

Brojke su impresivne. Lani su prihodi Podravke bili veći za oko 15 posto, rast neto dobiti bio je skoro 55 posto, kapitalna ulaganja u nove tvornice i modernizaciju proizvodnje iznosila su skoro 600 milijuna kuna što je rast više od 200 posto, bilježe i rast prihoda na stranim tržištima – najviše u Rusiji i na Baltiku, 36 posto.

A ukupno u Mršićevih četiri godine cijena dionice Podravke narasla je za više od 60 posto.

A tih 60 posto je skoro 400 milijuna kuna veća vrijednost naših obveznih mirovinskih fondova iz kojih će se isplaćivati naše mirovine. Dakle ako raste Podravka raste i naša mirovina.

Prije svega najvažnije pitanje ovih dana, čiji ste Vi čovjek ? Marićev, Plenkovićev..?

“Mogu reći – jednom podravkaš, uvijek podravkaš. Drago mi je da me na ovo mjesto predložila članica Nadzornog odbora koja predstavlja radnike. 12 godina sam proveo u Podravci i to je dodatna odgovornost koja je postavljena da napravim Podravku još boljom”.

Ali, neki nogomet ste igrali s Marićem?

“Ja sam karijeru završio prije 20 godina. Nisam imao sreću da mi Marić sudi niti prijateljsku utakmicu. Nemam nikakve veze s Goranom Marićem”.

Podravka je i lokalnim i nacionalnim političarima uvijek zanimljiva da po njoj nešto prčkaju kadroviraju, kako ćete se s tim nositi?

“Ono što sam pred Nazdornim odborom zahtijevao jest da imamo jedan homogeni tim koji će ostvariti ciljeve koji će NO postaviti pred Upravu, menadžment i zaposlenike. Uzeo sam za obvezu da budemo jedinstveni i da nema podjela”.

Jeste li tražili odrješene ruke?

“Mislim da su u NO-u profesionalci i uvjeren sam da će biti na razini kao i profesionalnost Uprave i svih zaposlenika”.

Kako ćete se nositi s ovim rezultatima koje ostavlja vaš prethodnik, izgledaju dosta impresivno, možete li Vi nastaviti taj niz ili su možda ove brojke malo ispeglane? 

“Podravka je danas dobra kompanija, a u budućnosti vjerujem da će biti vrlo dobra i odlična s novim menadžmentom i svim zaposlenicima”.

Dosta je kontroverzna kupnja slovenskog Žita, po Vama je li to bila dobra akvizicija ili se Podravka ne mora baviti baš i prodajom kifli?

“Napravljen je iskorak u prihodima. S druge strane, povećana je heterogenost kategorija i brendova. To je još jedan dodatni izazov za novu Upravu da pokuša sve to konsolidirati u jednu prihvatljivu cjelinu”.

Tvornica u Tanzaniji, hoćete nastaviti sa širenjem proizvodnje van Hrvatske?

“Treba se širiti na sve kontinente i tržišta. Je li odmah trebalo ići s tvornicom ili krenuti prvo s izvozom, nemam dovoljno podataka. Ali, ono što je jedan od prioriteta je da većinu prihoda ostvaruje na stranim tržištima”.

Stalno se govori kako Podravka mora biti nositelj poljoprivrede u Podravini i Slavoniji, ali s druge strane slavonski krastavac je skuplji od makedonskog to će vas učiniti manje konkurentnima, manja dobit, lošije poslovanje, dakle što je vaš prioritet?

“S osobne ambicije imat ću jedan od prioriteta da što veći dio sirovinske osnove i repro-materija s hrvatskih polja bude Podravkinim proizvodima. Ipak, to se ne može raditi na uštrb Podravke. I zato pozivam vladajuće da vidimo gdje je ta razlika u cijeni tržišta i cijene koštanja domaće proizvodnje, i da pokušamo iznaći način kako bi u Podravkinim proizvodima bila domaća sirovina”.

Ima li Podravka još uvijek višak zaposlenih?

“U ovom trenutku to ne mogu reći, ali mislim da Podravci predstoji ekspanzija”.

Jedan od problema Podravke je i zapravo što živi stalno na staroj slavi tj. Vegeti, a prodaju na tim starim brendovima sve više stagnira, treba li tu nešto mijenjati? 

“Vegeta je nešto najvrijednije što Hrvatska ima. Vegeta mora napraviti iskorak u nove kategorije, mora izaći iz okova uske profiliranosti”.

Kažu upućeni da je Podravka po načinu upravljanja, kažu da je još uvijek polusocijalistička kompanija, to za poslovanje nije baš dobro?

“Ne bih se složio. Podravka je jedna moderna multinacionalka koja će biti još bolja i uspješnija”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...