Zadranin Marino Pucar kandidat za prvog čovjeka Podravke

Ni nakon 5 i pol sati zasjedanja novi Nadzorni odbor Podravke sinoć nije odlučio o novoj upravi te tvrtke. Sve je odgođeno za danas u podne, kada se sjednica nastavlja na nepoznatome mjestu, donosi HRT.

Neslužbeno se doznaje da se članovi Nadzornog odbora – predstavnici države, koja u koprivničkom divu ima 25 posto udjela – nisu mogli složiti o tome hoće li novi predsjednik biti dosad spominjani Gordan Kolak, blizak ministru obrane Damiru Krstičeviću, ili Marin Pucar, bivši direktor Zvečeva i nekadašnji član uprave Podravke. Na njegovu izboru, navodno, inzistira sam ministar državne imovine Goran Marić.

Sadašnjoj upravi Podravke, na čelu sa Zvonimirom Mršićem, mandat istječe danas u ponoć. Uz Mršića, članovi Uprave su i Olivija Jakupec, Hrvoje Kolarić i Iva Brajević.

Odluku o novom čelništvu Podravke treba donijeti Nadzorni odbor koji ima devet članova. Većinu, četiri člana, u Nadzornom odboru imaju mirovinski fondovi, koji imaju i najveći vlasnički udio u Podravki, tri su predstavnika države te jedan pravni stručnjak i predstavnica radnika.

Uz predsjednika NO Dubravka Štimca, predstavnici mirovinskih fondova su i Petar Vlaić, Dinko Novoselec i Damir Grabavac, dok državu u tom tijelu predstavljaju Marko Kolaković, Slavko Tešija i Luka Burilović. U Nadzornom odboru Podravke su i pravni stručnjak Petar Miladin te predstavnica radnika Ksenija Horvat.

Prema podacima s kraja prošle godine, mirovinski fondovi vlasnici su 49 posto dionica koprivničke kompanije, država drži 25,4 posto dionica, ostali dioničari imaju 22,7 posto, a 2,8 posto je trezorskih dionica.

Grupa Podravka je u 2016. godini ostvarila neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7 posto više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015. godini. Prihodi od prodaje su iznosili 4,18 milijardi kuna, i povećani su 15,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...