Zahvaljujući tehnologiji, sada možete vidjeti kako na svijet gleda vaša sušta suprotnost

Preko društvenih mreža dolazimo do infomacija s kojima se uglavnom već slažemo, a ova nova aplikacija tome želi doskočiti.  Ne otkrivamo vam ništa novo ako vam kažemo da se preko društvenih mreža ne informirate dovoljno (dobro).

Naime zbog Facebookovih algoritama na vašim će se stranicama uglavnom prikazivati sadržaji koji bi mogli interesirati vas, vaše prijatelje ili bliske osobe. Tako ste veći dio vremena izloženi informacijama s kojima se već slažete.

Na Twitteru je situacija ponešto drugačija, jer ste za filtriranje djelomično zaslužni i vi sami, izborom računa koje pratite. No, filtriranje postoji, pa će se na vašem zidu isto pojavljivati sadržaji koji su povezani s vašim ineteresima, vašim političkim uvjerenjima, vašim prijateljima.

Kako izaći iz te jednostrane vizije svijeta i vidjeti kako razmišljaju drugi, te biste dobili realističniju sliku o tome kako drugi ljudi percipiraju svijet oko vas?

Pojavio se projekt američkog MIT-a, koji je doduše ograničen na Twitter, ali ima zanimljivu ideju. Flip Feed zamijenit će vaše preferencije na Twitteru s onima nekog drugog korisnika čija je politička ideologija protivna vašoj.

Tako bi na primjer uvjereni desničar mogao dobiti uvid u viziju svijeta ljevičara, ono što čita i što ga zanima. I obrnuto.

Koristi se jednostavno, preko ekstenzije za Google Chrome, a korisnik se u svakome trenutku može vratiti korištenju svog pravog računa.

Ekipa koja stoji iza aplikacije smatra da aplikacija ima više “sociološku” no političku važnost. Vide to kao način da “pokrenu empatiju za one koje misle drugačije od vas”, pišu Vijesti.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...