pokazna vježba operativnih snaga

Zbog “požara” evakuirana škola u Neviđanima

Naši školji

Zbog kvara na električnim instalacijama, u kuhinji OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima izbio je požar. Točno u 11.15 sati iz zgrade je počeo sukljati gusti crno-narančasti dim, oglasio se znak za uzbunu i počela je evakuacija 120 učenika i nastavnika.
Za tri minute svi su bili na školskom igralištu, a troja kola s devet vatrogasaca DVD-a Pašman na prilaznom putu prema školi. Naknadno je utvrđeno da ipak netko nedostaje – u školi je, zarobljen u dimu i vatri, ostao domar. Brzom intervencijom, domar je izvučen iz zgrade i spašen. Vatrogasci su mu, zahvaljujući defibrilatoru, pružili prvu pomoć i predali ga u ruke dežurnoj liječničkoj ekipi…
Dio je to „scenarija“ pokazne vježbe Operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite „Požar u školi“, koja je u ponedjeljak izvedena u „režiji“ Općine Pašman, djelatnika OŠ Vladimira Nazora, DVD-a Pašman, općinskog Stožera Civilne zaštite, Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Crvenoga križa i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, pišu Naši školji.
Prema riječima Siniše Filipovića, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, edukacije ovoga tipa provode se učestalo, već 12 godina, a u rano proljeće, uoči 1. ožujka, Međunarodnog dana Civilne zaštite, organizira se velika pokazna vježba ili s učenicima osnovnih škola ili u nekom vrtiću.
– Stavljamo naglasak na najmlađe jer djeca najbolje i najbrže usvajaju ta znanja. Zapamte kako se trebaju ponašati u ovakvim situacijama i to znanje ostaje im usađeno zauvijek. Nastojimo istaknuti koliko je važno da svaki pojedinac zna kako će pružiti pomoć sebi i osobama oko sebe dok ne dođu žurne službe, kazao je te podsjetio kako su po novom Zakonu o sustavu Civilne zaštite jedinice lokalne samouprave dužne planirati i održavati ovakve vježbe i u proračunu osigurati novac za Civilnu zaštitu kako bismo bili što spremniji u slučaju različitih nepogoda.
Govoreći o važnosti preventivnog djelovanja i educiranju najmlađih, Miroslav Andrić, voditelj Odjela za preventivu i planiranje Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, naglasio je kako je pašmanska škola odabrana, među ostalim, zato što Općina Pašman pokriva 77 posto površine otoka, ima sedam naselja i kada se to uzme u obzir, jako je bitno da sve općinske službe budu spremne na djelovanje kroz sustav Civilne zaštite.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar