Zbog “požara” evakuirana škola u Neviđanima

Zbog kvara na električnim instalacijama, u kuhinji OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima izbio je požar. Točno u 11.15 sati iz zgrade je počeo sukljati gusti crno-narančasti dim, oglasio se znak za uzbunu i počela je evakuacija 120 učenika i nastavnika.
Za tri minute svi su bili na školskom igralištu, a troja kola s devet vatrogasaca DVD-a Pašman na prilaznom putu prema školi. Naknadno je utvrđeno da ipak netko nedostaje – u školi je, zarobljen u dimu i vatri, ostao domar. Brzom intervencijom, domar je izvučen iz zgrade i spašen. Vatrogasci su mu, zahvaljujući defibrilatoru, pružili prvu pomoć i predali ga u ruke dežurnoj liječničkoj ekipi…
Dio je to „scenarija“ pokazne vježbe Operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite „Požar u školi“, koja je u ponedjeljak izvedena u „režiji“ Općine Pašman, djelatnika OŠ Vladimira Nazora, DVD-a Pašman, općinskog Stožera Civilne zaštite, Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Crvenoga križa i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, pišu Naši školji.
Prema riječima Siniše Filipovića, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, edukacije ovoga tipa provode se učestalo, već 12 godina, a u rano proljeće, uoči 1. ožujka, Međunarodnog dana Civilne zaštite, organizira se velika pokazna vježba ili s učenicima osnovnih škola ili u nekom vrtiću.
– Stavljamo naglasak na najmlađe jer djeca najbolje i najbrže usvajaju ta znanja. Zapamte kako se trebaju ponašati u ovakvim situacijama i to znanje ostaje im usađeno zauvijek. Nastojimo istaknuti koliko je važno da svaki pojedinac zna kako će pružiti pomoć sebi i osobama oko sebe dok ne dođu žurne službe, kazao je te podsjetio kako su po novom Zakonu o sustavu Civilne zaštite jedinice lokalne samouprave dužne planirati i održavati ovakve vježbe i u proračunu osigurati novac za Civilnu zaštitu kako bismo bili što spremniji u slučaju različitih nepogoda.
Govoreći o važnosti preventivnog djelovanja i educiranju najmlađih, Miroslav Andrić, voditelj Odjela za preventivu i planiranje Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, naglasio je kako je pašmanska škola odabrana, među ostalim, zato što Općina Pašman pokriva 77 posto površine otoka, ima sedam naselja i kada se to uzme u obzir, jako je bitno da sve općinske službe budu spremne na djelovanje kroz sustav Civilne zaštite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...