Zbog velikih gužvi na Plitvicama tijekom ljeta karte za strane turiste bit će skuplje, a gosti će se upućivati na manje posjećene staze

U sezoni Plitvička jezera dnevno posjeti i do osam tisuća posjetitelja, a od 27 kilometara staza čak ih je polovica ljeti neposjećena, što se treba promijeniti.
– Nacionalni park Plitvička jezera ima čast, ali i odgovornost biti na listi UNECSO-a jer, da bismo ostali jedan od najljepših prirodnih bisera u svijetu, moramo napraviti novi Plan upravljanja Nacionalnim parkom koji će vrijediti za iduće desetljeće. Angažirali smo brojne domaće, ali i svjetski priznate stručnjake koji imaju iskustva u upravljanju zaštićenim područjima u Kanadi i SAD-u kako bismo dali odgovore na najveće probleme s kojima se Plitvice danas susreću, piše Lokalni.hr.

Naime, na Plitvicama se do sada brinulo o učvršćivanju staza, gradnji parkirališta za autobuse, kako pojačati domaću kulinarsku ponudu, što je važno, ali sada se ozbiljno moramo pozabaviti zaštitom prirode, te upravljanjem brojem posjetitelja. Dakle, nema tu stvaranju suprotstavljenih tabora, svi želimo isto, a lokalno stanovništvo mora biti uključeno u priču – kazao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša.

Na Plitvicama je predstavio dio radne skupine koja će do početka 2018. godine ponuditi rješenja na najveće izazove Plitvica, a to su prekomjerni broj posjetitelja koji dnevno dolaze u ljetnim mjesecima, s nezavršenim sustavom kanalizacije, nedostatkom pročistača, neriješenim pitanjem vodoopskrbe, ali i prekomjernom gradnjom u naseljima uz Nacionalni park koju Prostorni plan općine dozvoljava, dok ga više institucije, te Državni zavod za zaštitu prirode brane.

Više od milijun posjetitelja koji na Plitvice dođu do listopada, a u ljetnim mjesecima ih je dnevno u parku i do osam tisuća, ozbiljno ugrožava čistu vodu, prirodu, posebno stoljetne sedrene barijere.

Stephen F. McCool, vodeći svjetski stručnjak u području upravljanja posjetiteljima u zaštićenom području, jedan je od savjetnika na izradi Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima na Plitvicama.

– Već stotinu godina upravljamo parkovima u SAD-u i porast broja posjetitelja zadnjih se godina događa svugdje u svijetu. I ovdje moramo dati odgovore na taj problem. Hoće li to biti podizanje cijena ulaznica u sezoni ili kao što je to riješeno u Sjevernoj Africi da stranci plaćaju veću cijenu od domaćeg stanovništva ili ćemo predložiti model kao u SAD-u da ulaznica bude svima prihvatljive, to ćemo tek vidjeti. Primjerice, ulaznica u Plitvice je 20 dolara, a tolika je cijena ulaznice u Nacionalni park Yellowstone u SAD-u za čitavu obitelj, a stariji od 65 godina plaćaju ju 10 dolara. Važno je da sačuvamo prirodnu ljepotu, ali da ne izgubimo posjetitelje. Da im osiguramo bolji doživljaj s manje gužvi, da u sve uključimo lokalno stanovništvo s ponudom svojim proizvoda, odnosno da i ekonomija ima koristi od parka. No, zaštita prirode je na prvome mjestu – kazao je Stephen McCool.

Preveliki broj gostiju

Anđelko Novosel, v.d. ravnatelj Nacionalnog parka kazao je da su pokrenuti i razni monitorinzi o utjecaju prevelikog broja posjetitelja na prirodu te da će već ove sezone morati uvesti neke promjene.

– Plitvička jezera imaju 27 kilometara staza, a čak ih je polovica ljeti neposjećena. U tom smislu moramo početi upravljati posjetiteljima, upućivati ih na staze u parku gdje nije toliko velika gužva – kazao je Novosel.

Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade na predstavljanju Plana upravljanja kazao je da mu je drago da Kanada može pomoći u očuvanju Plitvica.

– Kanada ima čak 300.000 kvadratnih kilometara zaštićenog područja, što je tri posto površine zemlje, odnosno površina čak šest puta veća od Hrvatske. Nacionalni su nam parkovi u blizini gradova, u nekim gotovo da nemamo posjetitelja, a u nekima, poput Rocky Mountaina, godišnje imamo četiri milijuna posjetitelja. Ukupno u svim nacionalnim parkovima godišnje imamo čak 15 milijuna posjetitelja. Dakle, imamo iskustva u upravljanju posjetiteljima te u zaštiti prirodne baštine. No, i dalje provodimo akcije u kojima želimo poboljšati brigu za Nacionalne parkove, a do 2020. godine planiramo ukupno 17 posto površine i voda u zemlji zaštititi. Inače, tijekom ove godine, u povodu 150 godina naše države, ulaz u sve naše nacionalne parkove je besplatan pa vas pozivam da dođete – kazao je kanadski veleposlanik.

I Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a kazala je da joj je čast što stručnjaci iz SAD-a pomažu u očuvanju hrvatskih nacionalnih parkova. Naime, ovih je dana u tijeku seminar za ravnatelje i menadžment svih nacionalnih parkova i zaštićenih područja u Hrvatskoj koji se održava na Plitvicama i kojeg vode stručnjaci iz SAD-a i Kanade o tome kako što kvalitetnije upravljati posjetiteljima i zaštititi prirodna dobra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...