“Zelena pošast” prijeti paškoj janjetini: “Kuga je uništavala ljude, ovo će uništiti ovce”

Zelena pošast, invazivna biljka somina, prekrila je veći dio pašnjaka otoka Paga. Stanovnici su je počeli uklanjati bagerima, zasad bez većeg uspjeha. Somina se brzo širi i teško iskorjenjuje, pa su uzgajivači zabrinuti za budućnost ovčarstva. Nekad su uz krš rasli trava i ljekovito bilje. Danas je sve poput prašume. I Emilov je pašnjak gotovo u potpunosti prekrila neuništiva somina, ili kako na Pagu kažu – sobina, javlja Dnevnik.hr.

„Kuga je uništavala ljude, a ovo će poništiti ovce“, kaže uzgajivač Emil Oštarić.

Ovce je zaobilaze u širokom luku

Jer ovce je zaobilaze u širokom luku. Ne pomaže ni spaljivanje, ni posipanje otrovima pa su otočani uzeli stvar u svoje ruke i počeli je uništavati bagerima. Somina, koja se širi poput ambrozije, previše je uzela maha.

„Možemo reći više od 50 % otoka koji i vrijedi za ispašu“, kaže Franjo Zubović iz Udruge uzgajivača paške ovce Kolan.

Žilava biljka najviše se širi s napuštenih pašnjaka. Na državnim zemljištima, barem što se institucija tiče – ne predstavlja problem.

„Makije somine se smatraju biljnom zajednicom te važećim Programima gospodarenja, koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede, nije predviđeno njihovo uklanjanje“, poručuju iz Hrvatskih šuma.

Od čega vlasnicima privatnih pašnjaka – pada mrak na oči. Sve ovo povuklo je čitav niz drugih problema jer za zemljišta prekrivena nejestivim biljkama ne izdaju se poticaji, što su nam potvrdili iz Ministarstva poljoprivrede.

Bez iskoristivih pašnjaka ovčarstvo će teško opstati

U Savjetodavnoj službi ističu – zbog širenja biljke odgovorni su i uzgajivači.

„Imaju obvezu održavanja krških pašnjaka na način da ih održavaju ispašom ili košnjom, a u to spada i uništavanje tih invazivnih vrsta“, kaže Žarko Lovrinov iz Savjetodavne službe.

Što oni smatraju neodrživim. Čuli su otočani i da bi se trebao uvesti vojni rok, pa im je odmah sinula ideja.

„10-15 bagera pa da se tu dečki obučavaju, hehehe“, kaže uzgajivač Emil Oštarić. Kakvo god bilo, rješenje će se morati pronaći. Bez iskoristivih pašnjaka paško ovčarstvo teško će opstati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...