Znate li sve o “Zadarskom miru”?; Zlatnom dobu kada naš grad postaje najveći i najrazvijeniji u golemom kraljevstvu Ludovika

ZADARSKI MIR – zadarski dragulj, kako je rekao fra Drago Ljevar, jedan je od najznačajnijih duhovnih, kao i materijalnih spomenika grada, važno povijesno i duhovno događanje.

Ludovik I. Anžuvinac u samostanu Sv. Frane s mletačkim duždom 1358.g. sklapa glasoviti Zadarski mir.

To je dokument kojim se Mletačka Republika morala odreći posjeda u Dalmaciji. Ovo je i presudan događaj za hrvatski, nacionalni identitet Zadra, Dalmacija se spaja s Hrvatskom, Zadar uživa potpunu samostalnost, povezan je  zaleđem s kojim razvija zajednički život.

Uslijedilo je “zlatno doba Zadra”. Zadar postaje najveći i najrazvijeniji grad u golemom kraljevstvu Ludovika.

U gradu je zavladalo blagostanje te duhovni i materijalni napredak. Iz tog perioda je i Dominikansko sveučilište iz 1396.g. jedno od prvih europskih visokih učilišta i temelj Zadarskog sveučilišta.

Godine 1359. zadarske su vlasti 18. veljače proglasile praznikom, neradnim danom u znak sjećanja na potpisivanje Zadarskog mira i dolaska hrvatsko -ugarskog kralja Ludovika.

Na taj su se dan održavale vjerske svečanosti: velika misa i procesija ulicama grada i sportske ikre,viteške konjaničke kopljoigre – alka.

Ovo je najstarija alka na tlu Hrvatske, kojoj smo posvetili nedavno događanje Muzeja u školi u sklopu Noći muzeja 2016. i Noći muzeja 2 017.

Uredbe koje su zadarske vlasti donijele unijete su u Zadarski statut. Njeno prvo izravno zasvjedočenje je u kronikama Zadra iz 1346.g.

O ovom slavnom događaju i trijumfalnom ulasku kralja Ludovika Velikog u Zadar gdje ga dočekuju zadarski nadbiskup i knez, svjedoči škrinja sv. Šimuna, Himan sv. Šimunu je pjesma posvećena nebeskom zaštitniku Zadra i čuvaru mira, čije se tijelo nalazi u Zadru, proroku pravedniku, sv. Šimunu, koji je najavio dolazak i na svojim rukama držao Isusa, mirotvornog kralja, koji je svojim vjernima pružio i ostavio mir, čineći svoje podanike ljubiteljima mira

Dubrovnik je obilježio 600-tu obljetnicu Dubrovačkog zakona o zabrani trgovini robljem.

Milosni Bog nam je dao zadaću da mi kršćani, katolici budemo milosni u svojoj zauzetosti za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta u kojem će svi ljudi imati jednako dostojanstvo.
Kršćanstvo je prva vjera koja je propovjedala ukidanje ropstva.

Možda nam je manje znano da mi u svom Muzeju u školi u OŠ Zadarski otoci Zadar, čuvamo bistu, rad akademskog kipara fra Joakima Jakija Gregova, pod nazivom Čitanje poslanica sv. Pavla apostola Filomenu pisano bosančicom (postavljena povodom Dana muzeja 2015.kao dio trajnog postava izložbe tragom hrvatske pismenosti: “Znamen u kamenu”).
U ovom biblijskom tekstu prvi put u povijesti se ističe ova vrijednost mira i govori o ukidanju ropstva, jednakosti i dostojanstvu svih ljudi.

Kao nositeljica projekta “Baština i kultura mira”- Muzeja u školi , naša škola ponosna je čuvarica ZASTAVE MIRA koja je dodijeljena našem gradu.

Grad Zadar član je Europske mreže mjesta mira od 2012.g. Ova mreža okuplja članice-gradove, institucije i udruge iz 10 europskih zemalja.
Njen predsjednik je g. Eduardo Basso, a u ime našeg grada (Grada Zadra) je gđa Anita Gržan Martinović.

U skolopu aktivnosti ove udruge u 2015. godini događanje Zadarski mir i rad Muzeja u školi je promoviran dva puta u međunarodnim događanjima: Eurpska konferencija Mreže mira u Bugarskoj i Svjetski kongres o miru u Baku te u međunarodnim  medijima.

Cilj udruženja je: promovirati suradnju među gradovima i mjestima na kojima su tijekom povijesti potpisani mirovni ugovori( kao Zadarski mir 1358.), razmjena iskustava i znanja, pokretanje zajedničkih inicijativa na polju promicanja kulturnog turizma ( nadamo se da će i ovaj događaj kao promicatelj baštine i duha mira,biti jedan od priloga najeuropskoj destinaciji ove godine), promicanje gradova Europske rute mira i života u skladu i miru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...