25 godina “šaka u oko” na zaštićenom spomeniku kulture; Napokon se uklanja antenski stup s Tvrđave sv. Mihovila

Pola godine od potpisanog rješenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kojim se Tvrđava sv. Mihovila daje na korištenje Općini Preko, ovih dana stigla je vijest da je tvrtka Odašiljači i veze pokrenula postupak preseljenja 80-metarskog antenskog stupa koji je prije 25 godina postavljen na vrh tvrđave, pišu Naši Školji.

Predviđeni završetak preseljenja trebao bi biti obavljen najkasnije do 31. srpnja 2018. godine.

Za Općinu Preko, koja temeljito priprema obnovu Tvrđave sv. Mihovila, preseljenje postojećeg antenskog sustava od presudne je važnosti za nastavak projekta. Nadam se da će se Odašiljači i veze držati postojećeg terminskog plana, a mi ćemo to sasvim sigurno kontrolirati kako se postupak preseljenja ne bi oduljio, kaže općinski načelnik Karlo Novoselić te podsjeća da je Općina Preko prošle godine dobila 100.000 kuna na natječaju Ministarstva kulture za izradu arhitektonskog 3D snimka te ove godine dodatnih 100.000 kuna za arheološke iskope unutar same tvrđave. Tek će nakon toga biti detaljnije poznat okvirni iznos potreban za cjelokupnu obnovu sv. Mihovila, koji bi u budućnosti trebao postati interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka.

Prema riječima Ante Župana, voditelja Odsjeka za EU fondove Općine Preko, Tvrđava sv. Mihovila  strateški je turistički projekt Preka.

Više od dvije godine trajala je borba za nadležnost nad tvrđavom i to smo uspjeli pozitivno riješiti, a sada se napokon rješava i drugi problem – premještanje antenskog stupa koji je bio „šaka u oko’“ izgledu tvrđave koja je zaštićeni spomenik kulture. Paralelno radimo i na projektnoj dokumentaciji, izrađeni su konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak, kaže Župan te ističe  zadovoljstvo odličnom suradnjom na projektu s Razvojnom agencijom Zadarske županije, Konzervatorskim odjelom u Zadru te Arheološkim odjelom Sveučilišta u Zadru.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...