60 kilometara od Zadra: Djevojčica upecala jednu od najotrovnijih riba na svijetu

Danas smo se kćer i ja uputili da rivu malo loviti na tunju, to je naša uobičajena zajednička aktivnost, kad ono Marijeta izvukla fugu. Odmah sam prepoznao da je to ta otrovna riba, fuga ili napuhača, jer mi je i sin prije četiri godine ulovio tu ribu isto ovdje u Tribunju, izgleda da nam je to u obitelji, ispričao  je Filip Bolanča za Šibenik.in.

Srebrenopruga napuhača (lat. Lagocephalus sceleratus) ili fugu je jedna od najotrovnijih riba na svijeru čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida. Ako se njezino meso konzumira nestručno pripremljeno može rezultirati paralizom i smrću. Ipak, fugu je u Japanu skupi specijalitet kojeg pripremaju stručni kuhari.

Riba fugu posljednjih godina često je ulovljena u hrvatskom, ali i crnogorskom dijelu Jadrana. Tribunjac Filip upozorio je sve ribare da s ribama koje ne poznaju, treba biti oprezan.

– Ja sam već vidio fugu i znam da je otrovna ako se jede, ali eto uvijek treba biti oprezan i ne jesti nepoznate vrste. Riba je sada u akvariju, a odlučili smo je dati Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, zaključuje Filip, piše Šibenik.in.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...