Ako ponekad popričate sami sa sobom, možda ste pametni, a ne ludi!

Popričate li ponekad sami sa sobom? Često si znamo onako usput nešto mumljati u bradu, sami sa sobom kratko prokomentirati ono što nas je zasmetalo ili se jednostavno zapitamo gdje smo ostavili neki predmet. Uglavnom se to dogodi potpuno nesvjesno.

Mnogima ova svakodnevna navika djeluje čudno ili kao nešto čega bismo se trebali sramiti, ali stručnjaci se ne slažu s tim, piše Zadovoljna.hr

Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin i Pennsylvania istražili su ovu naviku i ustanovili da je ona zapravo znak organiziranosti, dobrog pamćenja, sjajne percepcije i inteligencije.

Dr. Gary Lupyan, autor istraživanja, kaže da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego nam također može pomoći da dodatno poboljšamo svoju percepciju i način razmišljanja. Određeni oblici razgovora sa samim sobom mogu biti zabrinjavajući, ali to se prije svega odnosi na situacije kada osoba omalovažava samu sebe ili se svađa te kada su ti razgovori popraćeni tugom, gnjevom ili neprimjerenim fizičkim reakcijama.

Ostali svakodnevni oblici ovakvog razgovora u kojima se npr. podsjećamo na obaveze koje nas očekuju sasvim su normalni.

OLAKŠANA ORGANIZACIJA MISLI I VREMENA

Većina nas vjeruje u “multitasking”, ali mozak procesuira jedan po jedan zadatak čak i kada vjerujemo da obavljamo više radnji odjednom. U takvim situacijama često verbalno odgovaramo na svoje misli, a na taj način lakše organiziramo sve što trenutno obavljamo ili tek moramo obaviti. Psihoterapeutkinja Julia Breur kaže da nam ti mali razgovori pomažu da postavimo prioritete i izbjegnemo stvaranje gužve u rasporedu i glavi.

Ako vam se dogodi da pričate sami sa sobom u trenutku kada ste u potrazi za nekim izgubljenim predmetom, onda ste na pravom putu da ga i pronađete. Koliko ste puta izgovorili “gdje mi je mobitel” dok ste hodali svojim domom? Tako ste zapravo posložili sjećanje na prijašnje poteze u svojoj glavi i pomogli sami sebi da što prije dođete na trag mobitelu.

RAZGOVOR PODIŽE SAMOPOUZDANJE

Slobodno sami sebi u prolazu dobacite kompliment. Nema ništa loše u tome što uviđate nešto dobro na sebi ili u sebi i što hvalite sami sebe. To nije umišljenost. U svakom trenutku trebate biti svjesni svojih vrlina i biti ponosni na sebe, a to slobodno možete izraziti verbalno.

Ponekad nam uopće nije potrebna potvrda drugih ljudi nego jednostavno sami sebe moramo podsjetiti na to koliko vrijedimo. Na taj način sami podižemo svoje samopouzdanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...