Cestitka_Uskrs

Bepo Filipi, mladi Saljanin koji ne zna za strah, s Mediteranskih igara se vratio s medaljom: “Pobili smo se muški”

Jedan, ali vrijedan! Sigurna medalja za jedinog našeg boksača na Mediteranskim igrama u Mersinu. Izbornik Marijo Šivolija vodio je u Tursku samo jednog boksača, teškaša Josipa-Bepa Filipija iz zadarske “Zlatne rukavice”. Od Filipija se nije previše očekivalo, premda je Šivolija prije odlaska u Mersin diskretno najavljivao kako, “ako se sve poklopi, Bepo može i do medalje”.
Evo, te diskretne najave sad su se i ostvarile, iz Turske stižu najbolje moguće vijesti za naš boks, mladi Bepo Filipi drugom se pobjedom plasirao u polufinale, osigurao je medalju!
Filipi je imao najteži mogući ždrijeb, odmah u petak navečer, u osmini finala, morao je na favorita, izvrsnog Alžirca Chouaiba, najboljeg afričkog teškaša, osvajača zlata na Sveafričkim igrama, sudionika Olimpijskih igara u Londonu.

Bepo Filipi, 19-godišnji momak koji ne zna za strah, nije dopustio da Alžirac nametne svoj prljavi stil boksa. Sve runde je dobio 29-28, u trećoj rundi Chouaibu razbio arkadu, te zasluženo slavio.
U četvrtfinalu u subotu navečer čekao ga je još jedan favorit za medalju, crnoputi Francuz Abdoulaye Diane, od kojega je Bepo prošle godine izgubio na turniru “Beogradski pobjednik”.
Ovaj put je, međutim, ishod bio drugačiji. Bepo je boksao pametno i pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca, i to u sve tri runde.

“Pobili smo se muški”, otkriva Bepo Filipi, “Francuz je više radio, a ja sam više pogađao. Kako je borba tekla, Diane je lagano padao. Puno mudrije sam boksao nego u Beogradu. Prema uputama izbornika čekao sam da Francuz ispuca svoje udarce, pa sam ga na kraju još i dobro istukao”.

Izbornik Marijo Šivolija sja zadovoljstvom: “Mislim da ovo nije kraj Bepovih pobjeda na Mediteranskim igrama. Medalju imamo, a to je bio glavni cilj. Bepo je zaredom pobijedio dva favorita, a osjeća se moćno. U ponedjeljak boksa protiv Crnogorca Milačića, koji je svakako vrhunski borac, ali Bepo ga definitivno može dobiti, a finale Mediteranskih igara bi bilo izvanredan uspjeh!”
Crnogorac Milačić također je mlad boksač, udarač poput Filipija, tako da će u ponedjeljak frcati iskre u ringu u Mersinu. Milačić je poznat po tome što je proglašen za najboljeg boksača crnogorskog turnira “Zlatna mimoza”, ali to nipošto ne znači da će protiv naše uzdanice u ponedjeljak boksati kao mimoza.

Bepo Filipi je, eto, osvojio medalju za Hrvatsku, ali prije nekoliko tjedana, ništa nije izgledalo tako bajno. Prvo je bio problem uopće prijaviti ga za Mediteranske igre.
Za njegov nastup u Turskoj osobito su se zauzeli izbornik Marijo Šivolija i predsjednik HBS-a Robert Pauletić. Najbolji hrvatski teškaš Marko Čalić otišao je na Europsko prvenstvo u Minsku, a Bepa se planiralo zauzvrat poslati u Tursku. Međutim, bilo je problema s Filipijevom prijavom, Turci je nisu htjeli potvrditi, a onda je i čitav boksački turnir na Mediteranskim igrama došao u pitanje, zbog sukoba turskih organizatora i AIBA-e. Turci su htjeli turnir bez kaciga (ono u čemu je uspio Hrvatski boksački savez još u travnju, prilikom organizacije nacionalnog prvenstva), te se nisu mogli složiti s AIBA-om oko sustava suđenja. U jednom trenutku AIBA je službenim dopisom otkazala čitav boksački turnir, da bi Turci naposljetku ipak popustili. Boksa se s kacigama i po AIBA-inom sustavu suđenja.

Pokazalo se da je takav rasplet donio veselje hrvatskom boksu, osobito našem sjajnom borcu, Bepu Filipiju, kojim se sad ponose Sali na Dugom Otoku, njegovo rodno mjesto, zatim Zadar i Dalmacija, te cijela Hrvatska.

Ova medalja itekako mnogo znači hrvatskom boksu, jer se brojna boksačka ekspedicija iz Minska vratila bez medalje.
Bepo Filipi, praktički sam protiv svih, bez podrške svoga trenera Edija Miloševića, za kojeg nije bilo sredstava da ga se pošalje u Mersin, ostvario je sjajan uspjeh, iznad svih očekivanja. A još nije gotovo, medalja može biti još blistavija! S velikim nadama čekamo ponedjeljak i polufinale protiv Crnogorca Milačića. Bravo za Bepa, bravo za izbornika Šivoliju, piše Hrvatski boksački savez.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...