Besplatna radionica za maslinare u PP Vransko jezero; Sve što trebate ponijeti je dobra volja i vlastiti alat

Nakon velikog interesa maslinara za prošlogodišnjom radionicom obnove starih i zapuštenih maslinika u Modravama, Park prirode Vransko jezero 8. travnja 2017. organizira radionicu “Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti”. U Parku i okolici nalaze se brojni itekako rodni i njegovani maslinici, a ovo zaštićeno područje prirode nudi sve predispozicije za razvoj ekološkog maslinarstva, samim time i kvalitetnije uključivanje lokalnog stanovništva u turističku i gastronomsku ponudu područja.

Kako na ekološki prihvatljiv način zaštititi masline od najčešćih bolesti i štetnika? Kada i kako pravilno orezati maslinu i što učiniti s granama i zelenom masom preostalom nakon rezidbe? Kako proizvesti kompost u vlastitom masliniku i pravilno prihraniti maslinu u uvjetima ekološke proizvodnje te kako povećati biološku raznolikost u masliniku? Odgovore na ova i brojna druga pitanja, sudionicima radionice dat će cijenjeni zadarski agronom i maslinar mr. sc. Marijan Tomac, uz praktičnu demonstraciju rezidbe, usitnjavanja biljnih ostataka nakon rezidbe te formiranja kompostne hrpe u masliniku.

Kako bi se lokalnim maslinarima omogućilo kvalitetno zbrinjavanje ostataka grana i lisne mase nakon rezidbe, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila je stroj za usitnjavanje biljnih ostataka (malčer), pomoću kojeg se drvena i lisna masa vrlo jednostavno usitnjava i priređuje za kompostiranje u samom masliniku, a čiji rad će biti prezentiran na radionici. Spaljivanjem grana i lišća gubi se potencijalna organska masa, uništavaju se organizmi površinskog sloja tla i zagađuje okoliš dimom i pepelom, uz potencijalno ugrožavanje ljudskih života, imovine te okoliša u slučaju požara.
Prijave za sudjelovanje potrebno je izvršiti do 6.4.2017. na e-mail: [email protected] ili na 023/383-181, zbog ograničenog broja sudionika.
Radionica će se održati u masliniku u Vrani, u Parku prirode Vransko jezero, 8. travnja 2017. od 10 – 13 sati. Okupljanje sudionika bit će kod crkve sv. Nediljice u Vrani u 9:30 h.

Radionica je besplatna, potrebno je ponijeti samo vlastiti alat (škare za rezidbu i pilu) kako bi se moglo aktivno sudjelovati!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...