Botić uoči sutrašnjeg velikog prosvjeda: “Kako je moguće da netko dobije otkaz zbog nešto manje od dvije kune, pred sudstvom koje baca u zastare milijunska porezna dugovanja?!”

Sutra, na Dan žena, održat će se veliki prosvjed za prava radnica i radnika u trgovini. Tom prigodom javnosti je uputila priopćenje Marjana Botić, jedna od začetnica prosvjedne akcije “na zebri”, koja se svake subote održava ispred jednog trgovačkog lanca, kao reakcija na stanje u kojem se nalaze djelatnice u trgovini. Njezino priopćenje ovdje donosimo u cijelosti:

Građanska inicijativa nastala iz prosvjedne akcije “na zebri” članica i članova Akcije mladih i nezavisnih Zadar i svih (malobrojnih ali zato još vrjednijih) koji su nam se pridružili subotama ispred jednog trgovačkog lanca, svakako pozdravlja prigodno obilježavanje Dana žena ali poziva sve koji na ovaj ili onaj način marširaju, prosvjeduju i obilježavaju da se za prava bilo građanska, bilo radnička, bilo ženska bori i živi svaki dan u godini.

Naš prosvjed u suradnji sa Novim sindikatom i Sindikatom Tehnos ima pored toga i jedan važan aspekt koji izgleda drugi sudionici obilježavanja Dana žena nemaju – a to je jasno upozoravanje tko je kriv za loše stanje radnih, ženskih i općenito građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj.

Prozivamo osim bešćutnih pojedinih poslodavaca upravo one koji takvo stanje omogućuju: sudove i politike vladajućih.

Sudove koji ne rade dovoljno na zaštiti pravne države jer dopuštaju uručenje izvanrednih otkaza zbog sitnica kao što je prekršaj uzimanja dvije fete salame, a sa druge strane nekadašnji vlasnici zajedničkog obiteljskog jednosobnog stana, a sad basnoslovnih dvoraca, nekretnina, dijelova nacionalnih parkova…slobodno šetaju „do suđenja“.

Zato povorka građanske inicijative nastale u koordinaciji Novog sindikata i Akcije mladih i nezavisnih ima simbolično deset minutno zaustavljanje pred zgradom suda u Zadru kako bi se upozorilo da smatramo da nismo svi jednaki pred zakonom.

Jer kako drugačije tumačiti činjenicu svakodnevnih razlika u pristupu? Kako je moguće da radnica koja nije zaštićena politikom dobiva izvanredni otkaz zbog blaže povrede pravila poslodavca i uzimanja (pogrešnog svakako, ali zbog opravdanog razloga da istom tom poslodavcu može nastaviti raditi) – uglavnom; otkaz zbog vrijednosti od nešto manje od dvije kune (brojkom 2,00 kn)!? Pred sudstvom koje baca u zastare milijunska porezna dugovanja ili odštetni zahtjev jedinog preživjelog iz stravične nesreće proglašava da nije briga Republike Hrvatske nego se dapače njemu nameće da plati sudske troškove svog uništenog života, sudstvom koje redovito gubi sporove pred sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a sve to mi plaćamo… i tako do ograđenih resorta u sklopu nacionalnih parkova čiji vlasnici u dugogodišnjim sudskim trakavicama dokazuju pojam etičnosti i jednakosti pred zakonom. Možemo do sutra.

Zato građanska inicijativa započeta 11. veljače kao reakcija županijske vijećnice Akcije mladih i nezavisnih na stanje u trgovačkim lancima u kojima je moguće većinom naše sugrađanke staviti gotovo u poziciju novog roblja koje uvijek može biti zamijenjeno manje ispaćenim i još slabije tretiranim – dovodi prosvjednike prvo pred zgradu suda u Zadru, a onda tek prigodno na Narodni trg gdje ćemo sugrađane i javnost informirati o ovim našim stavovima uz prigodno – sendviče sa dvije fete, biti ćemo u duhu praznika: pršuta!
Srdačno,

Marjana Botić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...