Budućnost je stigla: “Napravite selfie s preminulim rođacima”

Južnokorejska tvrtka Elrois je napravila softver “With me” koji omogućuje ljudima da komuniciraju s računalnom verzijom voljenih koji su preminuli. Ovakav scenarij su vidjeli svi ljubitelji serije Black Mirror, a čini se da je sad znanstvenafantastika postala stvarnost, prenosi Metro, pišu 24sata.hr.

U seriji su napravili robota u ljudskoj veličini koji izgleda i ponaša se baš kao pokojnik, a “With me” je 3D prikaz digialne verzije te osobe takozvani “avatar” s kojim se možete fotografirati i raditi selfije, tvrde iz kompanije.

Softver “With me” moraju potpisati i korisnici dok su još živi jer je potrebno uzeti prave mjere kako bi prikaz izgledao što realnije. Potom unose sve podatke u računalni susatv. Nakon njihove smrti, članovi obitelji i prijatelji mogu komunicirati s njima i fotografirati se. Na sličan način je funkcionirala i kamera za Pokemon Go aplikaciju, prikazujući na ekranu u prirodi nešto čega u stvarnosti nema…

Cilj ovog softvera je, tvrde izumitelji, olakšati ožalošćenima da se lakše nose sa smrti voljene osobe.

– Baka mi je preminua prije par godina. Jako, jako mi je žao što je preminula, a nemamo nedavnih zajedničkih fotografija – rekao je Eun Jin Lim iz Elroisa.

– Sad je kasno, bilo bi odlično da ima svoj avatar – dodao je i rekao kako te uspomene ne bi bile lažne jer se ipak radi o realističnom prikazu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...