Četvrta generacija omanskih pilota započela školovanje u bazi Zemunik!

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, 9. ožujka 2017. započela je letačka obuka 4. naraštaja polaznika koji se školuju za pilote Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman).

Na školovanju se ukupno nalazi 8 omanskih polaznika i jedan nastavnik letenja koji je u ulozi časnika za vezu i koordinator obuke, a obuka se provodi na avionima Pilatus PC-9M.

Riječ je o nastavku školovanja na komercijalnoj osnovi, a do sada je kroz tri prethodna naraštaja školovanje u bazi Zemunik završilo ukupno 30 omanskih pilota.

I ovaj ciklus obuke obuhvaća pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje i na kraju razdjel presjeka svih segmenata obuke.

Današnji prvi letovi bili su informativnog karaktera, a provedeni su na ruti Zemunik- Pag-Molat-Vodice-Kistanje-Ražanac-Zemunik te je let za omanske polaznike obuke, uz početno privikavanje na letenje u Pilatusima i uz vodstvo hrvatskih nastavnika letenja, imao i mogućnost upoznavanja turističke razglednice zadarskog kraja iz zraka.

Obuka traje do kraja 2017. godine s naletom od oko 130 sati po pilotu. Cilj obuke omanskih pilota je njihovo osposobljavanje za prijelaz na sljedeći tip aviona tijekom daljnje obuke u Omanu.

Voditelj obuke bojnik Robert Ribarić istaknuo je kako su polaznici omanskog kraljevskog zrakoplovstva prije početka letenja uspješno savladali sve pripremne aktivnosti i sada je pred njima najzahtjevniji, ali i najzanimljiviji dio obuke. „Ovo je četvrta godina zaredom kako Eskadrila aviona provodi međunarodnu obuku pilota RAFO. Kroz prethodna školovanja te uz ovaj novi naraštaj, u Zemuniku će stasati jedna cijela eskadrila pilota kraljevskih zračnih snaga iz Omana. Iskustva i povratne informacije su jako pozitivne što još jednom potvrđuje visoke sposobnosti naše eskadrile u školovanju ne samo hrvatskih nego i pilota iz drugih zemalja“, naglasio je bojnik Ribarić.

Foto: MORH / Nikola Matić

Tekst: MORH / Marinko Karačić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...