Dan narcisa obilježen i u Biogradu na Moru

Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar, Europa Donna, Crveni križ zajedničkim su snagama u subotu na trgu kod spomenika dr. Franje Tuđmana u Biogradu na Moru i ove godine prigodno obilježili Dan narcisa. Dan narcisa, humanitarna je javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, a u Hrvatskoj se obilježava od 1997. godine.

Cvijet narcisa za ovaj dan prigodno odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade dijelio se i u Biogradu na Moru uz edukativne letke i brošure. U obilježavanju jubilarnog 20. Dana narcisa posebno se angažirala Ljubica Wagner, prva predsjednica Podružnice Biograd Lige protiv raka Zadar, te je kao svoj doprinos ponudila pisani edukacijski materijal za žene, djevojke, ali i muškarce. Da, dobro ste čuli, nažalost i muškarci mogu oboljeti od raka dojke! U javnosti rijetko kad čujemo o muškarcima s rakom dojke. Mnogi muškarci se srame govoriti o svojim dojkama i bolestima svojih dojki, jer je ta bolest obično povezana sa ženama i ružičastom vrpom. Iako broj oboljelih muškaraca od raka dojke nije velik, muškarci od ove bolesti najčešće umiru, jer se njihova bolest prekasno otkrije i brzo širi. Saznali smo ove informacije iz letka Hrvatske lige protiv raka, a koji se dijelio na štandu u Biogradu na Moru.

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre njih oko tisuću, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina. Hrvatska je nažalost pri samom vrhu europskih zemalja po smrtnosti od raka dojke. Bolest je nažalost i sve češća u mlađih žena, pa je važno stalno ponavljati koliko su važni redoviti pregledi dojki da bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju se još moguće izliječiti. Dan narcisa podsjetnik je da rak dojke može napasti svakog te da je odlazak na redovite preventivne preglede i edukacija u tom smislu jedini put koji može i treba postati zdrava navika svakog pojedinca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...