Dižu se tenzije oko cijene “Generala”; Već je dobio 13,8 milijuna kuna i bjanko ček od MORH-a, traži se još

Osim što je dobio 9,6 milijuna kuna od HRT-a, 4,2 milijuna kuna od HAVC-a te bjanko ček od MORH-a, Antun Vrdoljak, doznajemo, za snimanje filma i serije ‘General’, čija konačna cijena nije poznata, zatražio je donacije od tvrtki kojima je država vlasnik ili ima udio u njima. Riječ je o Ini, HEP-u i Hrvatskoj lutriji, piše Tportal.

‘To je nepristojno pitanje i u svijetu je nepojmljivo da se to pita’, odgovorio je redatelj Antun Vrdoljak novinarima početkom rujna prošle godine, kad su ga priupitali koliko će koštati ‘General’, film o životu Ante Gotovine. Bilo je to netom nakon što je u ime tvrtke Kiklop film sa Sinišom Kovačićem, tadašnjim v. d.-om glavnog ravnatelja HRT-a, potpisao ugovor za film i osam epizoda serije.

Na koje je zemlje u svijetu mislio Vrdoljak, nije poznato. Koliko mu je novca dao, nije želio otkriti ni Kovačić, ali nekoliko mjeseci kasnije doznalo se da je riječ o 9,6 milijuna kuna. Taman toliko da za dopuštenje nije morao pitati Nadzorni odbor HRT-a.

Kad se tom iznosu pridoda 4,2 milijuna kuna koliko je dobio na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), već smo stigli do budžeta od 13,8 milijuna kuna. No to je tek dio sredstava za film koji su na HRT-u i prije nego što je snimljen u priopćenju za medije proglasili remek-djelom, jer na posljednjoj sjednici Vlada je na traženje Ministarstva obrane (MORH) Kiklop filmu praktički dala bjanko ček.

MORH će tako logistički pomoći u snimanju filma i serije tijekom 65 dana na različitim lokacijama u Hrvatskoj – osigurat će se tenkovi M-84, helikopteri Mi-8, zrakoplovi MiG-21, kamioni, šatori, lako pješačko naoružanje, protuoklopna i protuzrakoplovna sredstva, odore i ostala vojnička oprema koja je korištena tijekom Domovinskog rata te vojnici statisti.

Koliko će to koštati, iz MORH-a na upit tportala odgovaraju da to još ne znaju.

Samo na tenkovima u dva dana mogli zaraditi 100.000 kuna

‘S obzirom na to da je snimanje filma planirano na više lokacija i u različitim razdobljima, odluke o angažmanu tehnike i pripadnika OS RH donosit će se pojedinačno, sukladno mogućnostima Oružanih snaga, tako da će se tek poslije završetka snimanja znati ukupni podaci’, stoji u odgovoru koji smo dobili od MORH-a. Navode i da će sve letačke aktivnosti zrakoplova HRZ-a i PZO-a obaviti u sklopu trenažnih aktivnosti i obuke kako bi se operativni troškovi smanjili na minimum.

Prema važećem cjeniku MORH-a, donesenom 2011., za mandata ministra Davora Božinovića, osmosatni najam tenka M-84 stoji 4.300 kuna, a na to treba dodati troškove goriva i maziva i troškove prijevoza labudicom, koji variraju ovisno o kilometraži koju treba prijeći te masi vozila koje se prevozi te sve pripadajuće vozarine.

Na snimanjima 21. i 22. veljače, MORH je sudjelovao s petnaest vojnika statista, za koje kažu da im je dnevnice plaćala producentska tvrtka. Prvog dana korišten je jedan tenk, drugog dana pet tenkova M-84, razne vrste naoružanja, nekoliko vozila, odore, borbeni prsluci…

Na snimanju od 8. do 11. ožujka, u MORH-u navode da su sudjelovali s oko sto vojnika statista, uz dva helikoptera Mi-8, pet tenkova M-84, vojna vozila, naoružanje, šator i eksponate iz Vojnog muzeja. Kako dnevnice nisu posebno navedene, može se pretpostaviti da je njihov trošak otišao na MORH-ov račun.

Ispada tako da je samo na tenkovima, da ih je MORH rentao, a ne besplatno dao, u dva navrata mogao zaraditi oko sto tisuća kuna.

Osim što je dobio novac HRT-a, HAVC-a i otvoren račun kod MORH-a, Vrdoljak je, doznajemo, zatražio potporu i od nekoliko državnih tvrtki. Riječ je o Ini, HEP-u i Hrvatskoj lutriji. Zahtjevi u Ini i Lutriji trenutačno su na razmatranju i dok se ne odobre, ne žele izaći s iznosima u javnost, a u HEP-u tvrde da su mu odobrili donaciju potkraj prošle godine.

Donacije od 100-tinjak tisuća kuna naviše
Potporu u Lutriji i HEP-u nije tražio Kiklop film već AMV produkcija, tvrtka u vlasništvu Vrdoljakova sina Andre. Riječ je o tvrtki u kojoj je u proljeće prošle godine po kratkom postupku proveden stečaj jer je bila u blokadi 120 dana, ali je on naknadno poništen, nakon što je sud poslije žalbe vlasnika utvrdio da je na računu ipak imao sredstava.

Koliku je donaciju dao HEP, u toj tvrtki u državnom vlasništvu ne žele otkriti iako na svojim stranicama uredno objavljuju sve donacije koje daju na natječaju. A natječaj za 2016. zaključen je u svibnju iste godine. Među 1.237 prijavljenih HEP je odabrao 360 onih kojima je odlučio donirati sredstva, ali među njima nema Vrdoljakova filma jer se na natječaj nije ni javio.

Zbog čega je tajna to koliko je dano za ‘Generala’, a nije to koliko je, primjerice, dano za predstavu ‘Eko Eko’ Kazališta Trešnja iz Zagreba, pitanje je na koje smo potražili odgovor u državnom gigantu. No poručeno nam je tek da se sredstva mogu dati i mimo natječaja.

Neslužbeno pak doznajemo da se donacije koje daju državne tvrtke u ovakvim slučajevima kreću od stotinjak tisuća kuna pa naviše.

S obzirom na to da film obrađuje život generala, a danas uspješnog poduzetnika, zanimalo nas je i je li Vrdoljak za snimanje tražio financijsku potporu samog Gotovine, odnosno njegove tvrtke Pelagos net farma, ili možda njegova suborca, također generala i uspješnog biznismena Ivana Čermaka, vlasnika Croduxa. No od tih tvrtki nismo dobili odgovore. Iz M SAN-a, tvrtke u kojoj je aktualni ministar obrane Damir Krstičević godinama bio predsjednik Nadzornog odbora, a od 2009. do 2016. zamjenik predsjednika, potvrdili su nam da nije tražena donacija za snimanje filma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...