Cestitka_Uskrs

Dok zadarska trune, u Preku postavljena prva od osam pametnih klupa

Postavljanjem prve od osam predviđenih Steore – pametnih klupa, koje koriste solarnu energiju za punjenje mobitela i računala, na predjelu trajektnog pristaništa u Preku, nastavlja se rad na projektu „Avantura otok“.  Projekt je u sklopu održivog razvoja otoka – Insula ager visitatio“ u kojem je dovršena faza na obilježavanju maslinskih i biciklističkih putova te izgradnja odmorišta i vidikovica na području općine Preko, pišu Naši školji.

Investitor  Općina Preko, u ovoj fazi na izgrađenim vidikovcima Željina, uvala Svitla, Gorina u Poljani, Gora u Sutomišćici, u Lukoranu uz otočnu cestu, arheološki lokalitet antičke uljare u Mulinama postaviti  pametne klupe koje iz solarnog modula proizvode električnu energiju.  Time je uz klupu dostupan besplatni pristup internetu te žično i bežično punjenje mobitela i računala. Solarni panel klupe noću svijetli,  sunčeva energija koju tijekom dana akumulira. Proizvodnja energije iz solarnih modula, ljeti omogućava i hlađenje klupe na kojoj se sjedi dok se pune mobiteli i računala.

Pametne klupe proizvodi tvrtka Includ iz Klisa, a solarni paneli, stvaraju do 110W električne energije po satu. Smješteni su ispod povvršine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.   Super brzi Internet 4G dostupan je u blizini Steore. Pametna klupa opremljena je  samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima s dva pametna USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.

„Avantura otok“ financira se prema Programu razvitak jadranskih otoka pri Ministarstvu regionalnog razvoja i Eu fondova s 830.000 kuna, a  turistima će biti logistička podrška u obilasku otoka biti u projekciji mobilnih aplikacija i novih biciklističkih karata za koje će im  Steore jako dobro doći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...