bljeskovi energije

Dokaz izvanzemaljaca: “Misteriozni signali iz udaljene galaksije zapravo su energija za pokretanje svemirskog broda”

Arhiva/ZARAPIX

Neobjašnjivi kratki radijski signali ili fast radio bursts (FRB) izuzetno su snažni valovi koji traju samo nekoliko milisekundi mogli bi biti rezultat odaslane energije s transmitera koji proizvode energiju za velike svemirske brodove koji se kreću u svemiru. Bljeskovi energije otkrivene u dalekim galaksijama mogli bi biti dokaz postojanja izvanzemaljskih vrsta i njihovih svemirskih brodova, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Harvard, piše Sky News.

Otkriveni 2007. godine

Ovi neobični radio valovi prvi su put otkriveni 2007. godine kada je zabilježen puls u trajanju od jedne milisekunde. Iako su ih od tada više puta zabilježili veći teleskopi, ovu su signali ostali misterij do danas. Prema posljednjim podacima signali dolaze iz galaksije udaljene milijarde svjetlosnih godina od naše.

Tim znanstvenika s Harvarda dao je rješenje ovog fenomena te su kazali kako postoji mogućnost da su signali zapravo ‘odbjegla’ energija velikih transmitera izgrađenih u svrhu slanja velikih svemirskih brodova na njihovo putovanje kroz svemir.

Lagani svemirski brodovi, kako tvrde stručnjaci s Harvarda, koriste svjetlost koja im omogućuje ubrzanje letjelice.

Dokaz umjetne inteligencije
Profesor Avi Loeb s harvardskog Centra za astrofiziku kazao je kako zbog kratkog signala koji dopire do Zemlje, znanstvenici nisu u mogućnosti točno odrediti od kuda dolaze signali i što ih zapravo proizvodi.

‘Umjetno podrijetlo je nešto o čemu vrijedi promisliti u ovom slučaju’, kazao je profesor.

Profesor Loeb, zajedno s kolegom s Harvarda, dr. Manasvijem Linghamom, proučavao je izvedivosti izgradnje radio odašiljača koji bi bio dovoljno snažan da može proizvesti signale koji dolaze iz tako velike udaljenosti.

Profesorski je dvojac zaključio da je za takav solarni sustav potrebna dvostruko veća površina od Zemlje kako bi zarobila dovoljno sunčevih zraka potrebnih za ovako snažnu energiju.

 

Ogromna količina energije

Razina energije koja, sumnjaju znanstvenici, proizvodi ovakve signale dovoljna je da pogurne teret težine od milijun tona, odnosno 20 puta veća od mase najvećih kruzera na svijetu. Također, kazali su profesori, za sprječavanje da se temeljna struktura otopi potreban je masivan sustav s vodom za hlađenje.

Profesor Lingham dodao je kako je ta količina energije dovoljna da ‘prenese žive putnike preko međuzvjezdanih ili čak intergalaktičkih udaljenosti’.

U članku objavljenom u časopisu Astrophysical Journal Letters, znanstvenici kažu da prikupljeni podaci ukazuju da bi FRB signali mogli biti znak umjetnog porijekla, piše Net.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook