Eden destinacija Nin priključuje se najvećoj globalnoj akciji “Sat za planet Zemlju” gašenjem javne rasvjete

Kao i protekle godine Nin se priključio akciji Sat za planet Zemlju (Earth Hour) jer kako je poznato članstvo u europskoj udruzi  te pokrenute aktivnosti razvoja Nina slijede načela održivog razvoja te smo zaključili da je važno sudjelovati i u ovakvoj globalnoj akciji”,  rekao je Emil Ćurko gradonačelnik Grada Nina. Kako je poznato Nin kao Europska destinacija izvrsnosti već je prepoznata po njegovanju održivog razvoja sukladno ekološkim načelima posebno od 2010. od kada je postala članica europske EDEN mreže, kroz razvoj Projekta Eko parka Ninska laguna, uređenja prostora u skladu sa održivim razvojem, do oblikovanja novih turističkih proizvoda kojima su prirodne atrakcije i zaštita NATURA 2000 te zaštita ptica izuzetno važne, sve do provođenja raznih ekoloških akcija.

Kako je poznato WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, jedanaest  godina zaredom organizira “Sat za planet Zemlju  (Earth Hour)” stoga će se isključiti javna rasvjeta u povijesnoj jezgri kraljevskog grada Nina u subotu, 25. ožujka u 20:30, a pozvani su svi stanovnici da isključe struju na svim trošilima koja im u tom trenutku nisu nužna te se na taj način pridruže ovoj najvećoj globalnoj akciji na svijetu.

Ova hvalevrijedna akcija započela je još 2007., kada su gašenjem javne rasvjete u australskom gradu Sydney-u, stanovnici poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu za buduće generacije. Već dvije godine kasnije, “Sat za planet Zemlju ” u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 178 zemalja! WWF je ovogodišnju akciju “Sat za planet Zemlju” posvetio klimatskim promjenama.

Glavni cilj ove akcije je osvjestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. I Hrvatska je jedna od njih – lani smo ugasili svjetla u 68 gradova, a ove će godine po drugi puta srce starog grada Nina utonuti u mrak. Pozivamo i sve čitatelje da u subotu 25. ožujka, od 20:30 sati na sat vremena isključe sva trošila koja u tom trenutku nisu nužna i tako se pridruže ovoj akciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...