Ekskluzivna prezentacija Vira u zagrebačkom Sheratonu; Gala večer s najboljim virskim chefovima uz slavne goste, Bralića i klapu Intrade

Vrhunska večer za otok Vir u zagrebačkom „Sheratonu“: oko 700-800 gostiju, prijatelja otoka i uzvanika bilo je jučer na ekskluzivnoj prezentaciji otoka Vira i napunilo veliku salu zagrebačkog hotela do posljednjeg mjesta. Mnoga slavna lica iz svih oblasti života; estrade, politike, sporta, kulture, znanosti, gospodarstva, još su jednom potvrdila kako je Vir fenomen koji živi među svima koji ga vole i dijele.

„Vir nije prvi put u Zagrebu. Među prijateljima nema prvog i posljednjeg puta; naša je priča počela davno na otoku i još traje“, kazala je u uvodu voditeljica programa Renata Končić Minea, koja je i sama prije mjesec dana nastupila na otoku na manifestaciji „Virske maškare“. Nakon gledanja novog sjajnog promotivnog filma o Viru kojega je u 4K rezoluciji snimio Srećko Radelić, ponos je bila riječ koja se tijekom večeri ponovila nekoliko puta. Puno je razloga za to: prekrasne pješčane plaže na pustom dijelu otoka, uređena obala i pitome obiteljske plaže, više od 50 godišnjih evenata koji su otok Vir pozicionirali među 10 najboljih hrvatskih turističkih destinacija i pionirsko brendiranje otoka koji je nekad bio percipiran kao sinonim zapuštenosti i preizgrađenosti. Činjenice, ipak, govore same za sebe – Vir je sedam godina uzastopno među top 20 hrvatskih destinacija s približno 1,4 milijuna noćenja gostiju iz 77 svjetskih država.

„Ponosan sam što sam na čelu tima koji je posljednjih 15 godina stvorio prepoznatljivost Vira, kao što su na Vir s pravom ponosni i oni koji u njemu žive i rade te oni koji ga posjećuju kao turističku destinaciju. No, nije uvijek bilo tako. Nekad se stidljivo govorilo da si s Vira ili da imaš kuću na otoku. Bili smo izloženi medijskom pritisku i pričama kako je Vir devastirani otok na koji dolaze oni koji nemaju gdje drugdje doći. No, kao što se vidjeli na prezentaciji, četiri petine otoka su neizgrađena, prirodna i zelena oaza naslonjena na uređeni i izgrađeni dio otoka“, kazao je načelnik Kristijan Kapović srdačno pozdravivši sve goste prezentacije, koji svojom usmenom predajom i ljubavlju prema otoku predstavljaju najdragocjenije prijatelje i ambasadore otoka Vira u svijetu – još je kazano.

U nastavku programa predstavljeni su najbolji virski i vrhunski hrvatski chefovi koji su za goste pripremili spektakularni gastro stol s dalmatinskim i mediteranskim delicijama. Šime Vučetić apsolutni je kuharski prvak Hrvatske u svim kategorijama, reprezentativac i chef zbog kojega su restorani puni. Dario Kapović vrhunski je chef iz najboljih zadarskih restorana i top hotela na Jadranu, a kuha za dušu, oko i srce, dok je Anđelka Levak iz virskog restorana „Kotarina“ senzacija svih virskih predstavljanja širom svijeta. Tako se na meniju našao sir i pršut, šokol, hobotnica i bakalar, tuna, rižoto i pašta, škampi i buzara, kozice, divljač i janjeći ragu, pašticada i lignje, orada, brancin i slatkiš od smokve i lavande s izborom vrhunskih vina iz „Kraljevskih vinograda“.
Gostima prezentacije priređen je još jedan spektakl s nastupom Tomislava Bralića i klape „Intrade“ koji su poneseni sjajnom atmosferom s prošlogodišnjeg koncerta na Viru u kojemu je uživalo 12 tisuća ljudi, obećali novi nastup ovog ljeta, a nakon njih je svirao „Tempo Band Zadar“ s virskom pjevačicom Lucijom Buškulić.

Događaj u zagrebačkom „Sheratonu“ organizirali su Općina Vir i destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“, a kao i prije dvije godine sve prijatelje Vira tijekom večeri zabavljali su Bepo Matešić, David Ricov i kombinirana klapa virskih, ninskih, bibinjskih i pivača iz Petrčana.
Predstavljanje otoka Vira u Zagrebu nastavlja se danas, sutra i u nedjelju nastupom klape „Vir“, Bepa Matešića i Davida Ricova na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, uz dijeljenje više od 30 tisuća turističkih brošura otoka Vira, kao i sudjelovanjem na međunarodnom „Place2go“ turističkom sajmu na kojemu Vir ima svoj prezentacijski štand.

Gari Capelli, ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske: “Sve pohvale Viru koji je prepoznao kako treba upravljati destinacijom”

Kada je prvi put bio na predstavljanju Vira u zagrebačkom „Sheratonu“ prije dvije godine, Gari Cappelli bio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam i najozbiljniji kandidat za ministra turizma u budućoj Vladi. Ipak, na ministarsku fotelju pričekao je jedan saziv, a potom je u sadašnjoj Vladi Andreja Plenkovića, po općoj procjeni, „dite došlo materi“. Ono što je Cappelli vidio u „Sheratonu“ 2015. godine, ponovilo se kao dobra virska priča. Ministar kaže:

„Tada sam primijetio i rekao kako je pristup koji Vir ima potpuno drukčiji i, ako mogu primijetiti, također i kvalitetniji od nekih drugih sredina. Vir investitorima i svima drugima nameće svoj način razmišljanja upravljanja destinacijom, a to je upravo ono što stalno govorim: gradovi i općine moraju upravljati destinacijom“.

Alternativa ne postoji, dodaje ministar Cappelli, ili bolje je kazati kako – nije poželjna.

„Zaista nije! Smatram kako ne bi bilo dobro da nam netko izvana upravlja destinacijom. To, uostalom, ne bi bilo dobro ni za turiste, a ne samo za nas. Ovaj način upravljanja, kakav ima Vir, upravo je onakav kakvog proklamiram cijelo vrijeme. Zato mi je drago što su Virani prepoznali svoju sredinu i kako znaju što treba činiti. Sve pohvale Viru“, kazao je ministar i obećao sljedeći susret – na Viru.

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba: “Za pet do sedam godina Vir će postati jedno od najljepših naselja u Hrvatskoj”

Došao je u „Sheraton“ kada je večer već odmakla i kada su mu dopustile obaveze. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić nije htio propustiti novi susret s Virom s kojim ga vežu prijateljske veze s načelnikom Kristijanom Kapovićem i 20-ak tisuća Zagrepčana i stanovnika zagrebačkog prstena koji na otoku imaju obiteljske kuće. Uskoro, možda će i gradonačelnik Bandić stavljati temelje za svoju virsku kuću.

„Obećao sam, zapravo to mi je želja. Tamo negdje kod svjetionika, uz more, da se malo opustim, ali tko to može s ovoliko obaveza. Možda, jednog dana, kada odem u penziju. Ako ikad odem“, kaže dugogodišnji zagrebački gradonačelnik koji Vir vidi kao grad.

„Ispunjeni su svi preduvjeti. Stigla je voda, krupna infrastruktura i urbanizacija cijelog mjesta. Za pet do sedam godina Vir će postati jedno od najljepših naselja u Hrvatskoj, ako ne i najljepše. Od Vira su samo Viranke ljepše“, kaže Bandić koji s Kapovićem dijeli i dugogodišnji staž upravljanja jedinicom lokalne samouprave.

„Kristijan suvereno vodi Vir, a ja Zagreb. I neka tako i ostane, jer obojica služimo građanima i činimo dobra djela“.

Davor Bernardić, saborski zastupnik i šef SDP-a: “Iz godine u godinu progres na Viru je sve vidljiviji”

Saborski zastupnik, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun te član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Davor Bernardić, u četvrtom je mandatu u Hrvatskom saboru i prvom kao šef SDP-a. Bio je na prvoj virskoj prezentaciji u „Sheraton“, priču je ponovio i ove godine.

„Uvijek se rado odazovem pozivu svojih prijatelja i suradnika, a na Viru ih imam puno. Supruga glavnog tajnika SDP-a Zvane Brumnića je porijeklom s Vira“, otkriva Bernardić. Također, za Vir ga veže i prijateljstvo s načelnikom Kristijanom Kapovićem, o čemu šef SDP-a kaže:

„Posjetim svog prijatelja Kristijana, kao što svake godine volim vidjeti progres na Viru. Kako je Kapović kazao, Vir je promijenio percepciju od jedne stigmatizirane sredine u popularnu turističku destinaciju, a to je svake godine sve vidljivije“.
Duško Lokin, legendarni zadarski pjevač:”Puno je razloga zbog kojih volim Vir”

Teško je pobrojati sve hitove koje je tijekom 48-godišnje karijere izbacio neuništivi zadarski pjevač Duško Lokin. Na Viru smo ga gledali nekoliko puta, a sada i na prezentaciji Vira kao istinskog prijatelja otoka.

„Puno je razloga zašto volim Vir. Prvo, Vir je dosta blizu Zadru i često idem na otok na izlet. Imam puno prijatelja koje posjećujem, kao i rođaka koji je virski župnik, a također i puno školskih kolega koji su sa mnom išli u školu. Išao sam u pomorsku školu u kojoj je bilo puno Virana. Naravno, dugo godina nastupam i pjevam na Viru“, kaže Lokin koji se upravo vratio s turneje u Australiji koju je posjetio s Mladenom Grdovićem. Lokin ima 74 godine i – izgleda sjajno! Gotovo nevjerojatno za čovjeka koji je zagazio u osmo destljeće života.

„Kažu da je stvar u genima, ali ima nešto i u stilu života. Živim sportski, dižem se rano ujutro, šetam, idem na izlete, popodne obavezno odspavam i ranije legnem. Važno je još kazati: nikad ne večeram“.
Furio Radin, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina: “Još nisam bio, ali mi je supruga rekla kako je Vir lijep”

Broji šesti mandat u Hrvatskom saboru, sada kao kandidat grupe birača i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju i član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Furio Radin zaista je prepoznatljivo lice iz klupa Hrvatskog sabora, a dolazak u Zagreb na prezentaciju Vira bilo je njegovo upoznavanje s lijepom virskom pričom.

„Moja supruga je bila na Viru i kazala kako je Vir zaista lijep. Ja još nisam bio, ali se nadam kako ću doći vrlo skoro. Film koji smo gledali je prekrasan, a Vir izgleda jako lijepo. Primjećujem kako je virski načelnik aktivan i kako ga kao nezavisnog kandidata podržavaju različite političke opcije. U tomu se prepoznajemo“, kaže zastupnik talijanske nacionalne manjine.

„Drago mi je što sam na ovoj prezentaciji i još draže što ću posjetiti otok“, još kaže primjećujući razvoj Vira posljednjih 15-ak godina.

„Lijepo je što se jedno mjesto može samostalno razvijati, ali neka se traži i od države. To je svačije pravo“, još kaže Radin.

Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida: “Zovite me, sigurno dolazim na Vir”

„Zločesti dečko“ Hrvatskog sabora, zastupnik Živog zida Ivan Pernar, ne prestaje puniti novinske stupce svojim javnim nastupima i oštrim govorima u Saboru. Član Odbora za vanjsku politiku, Odbora za zdravstvo i član Mandatno-imunitetnog povjerenstva bio je i na prezentaciji Vira prva meta za fotografije i selfije, a u jednom od rijetkih momenata kada nije „vučen za rukav“, uspio nam je prenijeti dojmove o Viru:

„Nikad nisam bio na Viru i ovo je moj prvi kontakt s otokom. Drago mi je što sam pozvan na ovu prezentaciju, a došao sam prije svega zbog ljudi. Ja volim ljude“, kazao je Pernar pogledom tražeći poznata lica. Uglavnom, zastupnike u Hrvatskom saboru.
„Ne znam baš puno ljudi ovdje, ali vjerujem da mene svi znaju. Zovite me na Vir i sigurno dolazim. Evo, Radin i ja ćemo doći zajedno“, obećao je.
Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a: “Kapović i njegov tim od Vira su napravili prekrasno mjesto za život”

Ako zastupnici Radin i Pernar tek trebaju upoznati otok Vir i njegove ljepote, SDP-ova zastupnica u Hrvatskom saboru Sabina Glasovac do Vira može i zatvorenih očiju.

„Vir nosim u srcu! Prvo, ja sam virska kuma, a drugo – uvijek koristim priliku doći na ove i druge virske prezentacije i manifestacije pružiti podršku Kristijanu Kapoviću i njegovom timu. Od Vira su napravili zaista prekrasno mjesto za život“, otkriva Glasovac kako joj je otok prirastao srcu. U svom drugom mandatu Glasovac je potpredsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, članica Odbora za turizam, Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran te zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Glasovac procjenjuje:

„Vir je primjer kako bi trebala izgledati mjesta u Zadarskoj županiji. Ima sjajnu ponudu za turiste i mještane, kao i prepoznatljivi socijalni standard te prekrasne uvjete za djecu, majke i obitelji. Kada bi se ta socijalna praksa primijenila i na druga mjesta u Zadarskoj županiji, ona bi bila puno ljepše područje za život“.
Stephan Lupino, fotograf i umjetnik: “Jako mi se sviđa Vir na kojemu najviše uživam u rujnu i listopadu”

Varaždinsko-zadarski fotograf i umjetnik Stephan Lupino snimao je rezidencijalnu „Villu Lanternu“ za potrebe prve turističke brošure otoka Vira, dok je samu Lanternu ukrasio elementima namještaja kojega je izradio. Kako živi u Zatonu, na desetak minuta od otoka, neizostavan je put prema Viru …

„Jako mi se sviđa Vir! Dosta sam snimao na otoku, ali ne u srcu sezone kada je puno ljudi. To ne volim, radije dolazim uoči ili poslije sezone kada još nema toliko svijeta“, kaže Lupino ističući kako su rujan i listopad vrijeme kada najviše boravi i uživa na Viru. I on je bio na prvom predstavljanju Vira u „Sheratonu“, a dvije godine nakon toga puno se promijenilo. I u njegovom životu također. Lupino kaže:

„Jako puno se toga dogodilo i tek će se dogoditi. Imam izložbu u New Yorku na kojoj predstavljam lupinizam. Potom u Grazu, Beču … Lupinizam se širi svijetom“.

Smatrate li da se vi ili netko vama blizak ne bi trebao nalaziti u ovoj galeriji? Ispunite Zahtjev za uklanjanje sadržaja a mi ćemo svakako pokušati uvažiti sve vaše objektivne razloge za isti. Svakako vas molimo da prije toga pročitate sve odredbe prije ispunjavanja istog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...