Grad Novalja i Općine Vir i Kolan među najrazvijenijima u Hrvatskoj

Od 556 gradova i općina, 26 je svrstano u najvišu, petu skupinu prema indeksu razvijenosti, tj. među one koji imaju vrijednost indeksa razvijenosti veći od 125 posto. Među najrazvijenijim mjestima dominiraju turistički gradovi i općine iz Istarske i Primorsko-goranske županije.

Mjereno prema pet kriterija (dohodak po stanovniku, proračunski prihod po stanovniku, stopa nezaposlenosti, obrazovanost stanovništva, rast stanovništva), Općina Kostrena ima najviši indeks razvijenosti, i to 53,55 posto iznad hrvatskog prosjeka.

Riječ je o prigradskom naselju nadomak Rijeke u kojem je smještena Inina rafinerija nafte i remontno brodogradilište Viktor Lenac. Status najrazvijenijeg mjesta u Hrvatskoj Kostrena je stekla zahvaljujući najvišem udjelu obrazovanog stanovništva, visokom prosječnom dohotku po stanovniku koji doseže 35.472 kune godišnje te natprosječnim proračunskim prihodima (9545 kuna po stanovniku). Slijede Općine Vir, Funtana, Malinska, Omišalj, Baška, Medulin, Dobrinj, Sutivan, Bol, Punat, Kolan, Fažana, Vrsar, Bale, Tar – Varbiga.

Među 10 gradova s najvišim stupnjem razvijenosti najveći indeks razvijenosti ima istarski Novigrad (141,31 posto), u kojem je u 2015. godini sjedište imalo 335 poduzetnika s 1395 zaposlenih.

Prema kriteriju indeksa razvijenosti, među 10 gradova na drugom je mjestu Zagreb (139,82 posto), u kojem je u 2015. godini sjedište imao najveći broj poduzetnika (35.089). Slijedom navedenoga, poduzetnici iz Zagreba imali su najviše zaposlenih (330.102), ostvarili su najveći prihod (328 milijardi kuna) i najveću dobit razdoblja (9,2 milijarde kuna). Slijede gradovi Umag, Krk, Poreč, Rovinj, Opatija, Cres, Dubrovnik i Novalja.

Najveća prosječna mjesečna neto plaća obračunata je zaposlenima kod poduzetnika u Općini Baška (6993 kune), dok je prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske u 2015. godini iznosila 5019 kuna, piše Tportal.hr.

Najveći prihod po zaposlenom ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Rovinju (1,5 milijuna kuna), a tom je rezultatu najviše doprinijela Adris grupa s ostvarenih 3,3 milijarde kuna prihoda u 2015. godini.

Iza Zagreba, prema broju poduzetnika i zaposlenih, slijedi Dubrovnik s 1969 poduzetnika i 10.634 zaposlena, s tim da su prema ostvarenom prihodu poduzetnici iz Dubrovnika treći, iza Zagreba i Rovinja, s ostvarenih 5,9 milijardi kuna, od čega se na hotelsku kuću Jadranka luksuzni hoteli odnosi 396,5 milijuna kuna. Prema broju zaposlenih kod poduzetnika, na trećem su mjestu, iza Zagreba i Dubrovnika, poduzetnici sa sjedištem u Poreču. Poduzetnici s najvećim brojem zaposlenih u Poreču su Valamar Riviera (2177) i Plava laguna (915).

Prosječan prihod po zaposlenom veći od prosjeka na razini Hrvatske (763 tisuće kuna) ostvarili su jedino poduzetnici sa sjedištem u Fažani (806 tisuća kuna). Tom je rezultatu najviše pridonio srednje velik poduzetnik Benussi d.o.o. s ostvarenih 197,4 milijuna kuna prihoda.

Među općinama je prema broju poduzetnika prvi Medulin (431), a prema broju zaposlenih kod poduzetnika – Omišalj (1073). Među poduzetnicima iz Omišlja najveći broj zaposlenih imao je srednje velik poduzetnik G.P.P. Mikić.

Prema pokazatelju novostvorene vrijednosti, među 26 gradova i općina najbolji su poduzetnici oni sa sjedištem u Zagrebu, a slijede ih oni iz Rovinja, Dubrovnika i Poreča.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...