Hrvatski MIG-ovi kao izraz dobrodošlice presreli i dopratili švicarski avion do zračne luke

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz sastava Eskadrile borbenih aviona 91. zb dopratili su 10. ožujka avionima MiG-21 avion Breitling DC-3 švicarskih registracijskih oznaka HB-IRJ na letu od Ženeve do Zagreba te ga ispratili na slijetanje u zagrebačku zračnu luku.

Iako provedeno po svim pravilima i procedurama za presretanje ciljeva u zračnom prostoru, današnje je praćenje bilo izraz dobrodošlice avionu DC-3 na njegovu promotivnom letu po svijetu u okviru Breitling DC-3 World Toura, piše Hrvatski vojnik.

Hrvatski piloti aviona MiG-21 dobili su i iskoristili priliku da u sklopu borbene obuke presretnu navedeni avion kao Target of Opportunity, uz navođenje iz Središta za nadzor zračnog prostora (SzNZP) Bojne ZMIN.

Provedbom te aktivnosti, uz primjenu svih procedura NATO-a i Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO), stekli su nova iskustva i potvrdili dostignutu razinu osposobljenosti, kompatibilnosti i interoperabilnosti za provedbu svoje temeljne zadaće – presretanje u cilju zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...