INTERVJU Sabljar Dračevac: “S HDZ-om ćemo nastaviti kaskati za drugim jadranskim županijama!”

S Renatom Sabljar Dračevac, predsjednicom Županijske organizacije SDP-a u dva mandata i kandidatkinjom stranke za županicu na predstojećim lokalnim izborima razgovarali smo o krucijalnim problemima žitelja Zadarske županije. Je li došlo vrijeme da socijaldemokracija odnese pobjedu i što bi ona značila za ovdašnje stanovništvo, odgovara nam kroz intervju.

Čestitamo na kandidaturi. Krenimo od pitanja što vas je motiviralo na borbu za prvog čovjeka Zadarske županije?

Zaslužujemo bolje. Zaslužujemo promjenu. Motivira me to što znam da Zadarska županija ima uvjete i resurse da postane bolje okruženje za život građana. Naročito mladih. Zdravo funkcioniranje svakog čovjeka moguće je samo u zdravim uvjetima. Psihičko zdravlje čovjeka procjenjujem s tri ključna pitanja: radno, socijalno i obiteljsko funkcioniranje. Politika stvara uvjete za rast i razvoj pojedinca, osobito radnih mjesta. Nema zdravlja bez mogućnosti radnog funkcioniranja.

Držite li da je sazrelo vrijeme da socijaldemokracija dobije izbore u županiji?

Pravi je trenutak da SDP-e stane na čelo županije. Nakon 24 godina vlasti HDZ-a, sazrelo je vrijeme  za promjene.

Obzirom da je županija od samostalnosti države naklonjena desnoj opciji, strahujete li da će taj mentalitet još dugo živjeti u ovdašnjim ljudima?

Nastavljajući po starom i nastavljajući s HDZ-om možemo očekivati samo nastavak kaskanja za drugim jadranskim županijama. Jedino politička promjena može nam donijeti i razvojni poticaj i promjenu. Bez promjene, nema napretka.

Smatrate li da je gospodarski, poljoprivredni i turistički potencijal našeg kraja razvijen do zadovoljavajuće mjere?

Turizam i poljoprivreda nisu adekvatno razvijeni. Polja u Ravnim kotarima zjape prazna, oni koji proizvode hranu muče se kako je prodati ili preraditi. Županija im tu nije partner. Turistički smo neprepoznati, osim tijekom dva mjeseca sunca i mora, i nismo znali ispričati svoju turističku priču. Naša strateška pozicija u poljoprivredi je savršena. Imamo plodnu zemlju, obilje voda i sunčanih sati. Problem možemo lako riješiti motiviranjem mladih ljudi da se bave ekološkom poljoprivredom i seoskim turizmom.

Prema vašem mišljenju, jesu li dosadašnji župani i njihovi zamjenici dovoljno često posjećivali lokalno stanovništvo i na licu mjesta slušali o njihovim problemima i načinu života?

Nisu i to treba promijeniti. Svečane sjednice općina i gradova nisu trenutci kada se može dobiti kvalitetan uvid u probleme lokalnog stanovništva. Komunikacija s građanima mora biti dvosmjerna i redovita.

Smatrate li da su dijelovi županije nepravedno zapostavljeni? Prema vašem iskustvu gdje se trenutno živi najteže?

Građani Benkovca i Obrovca s okolicom (zaleđe) su u najtežoj poziciji Tu je još i lički dio naše županije Gračac.

Koliko ste zadovoljni prometnom povezanošću zaleđa s glavnim gradom županije?

Povezanost je izrazito loša. Koncesionari nisu zainteresirani zbog nerentabilnosti linija. Županija mora i može riješiti taj problem. Županija mora garantirati dostupnost javnog prijevoza svojim građanima.

Je li zdravstvena skrb u mjestima udaljenijim od Zadra zadovoljavajuća?

Zdravstvo je izrazito skupo. Mora biti solidarno i svima dostupno. Zdravstvena skrb može i treba biti bolja.

Imaju li stanovnici zaleđa, osobito mladi, motivacije za ostankom? Životom na selu? Kakva je danas demografska slika Zadarske županije?

Županija će kroz agencije besplatno pomagati mladim ljudima u osmišljavanju projekata koji će pokrenuti naše zaleđe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...