Iscjelitelj fra Smiljan, kojemu se pripisuju čudesna izlječenja, svoj prvi seminar u životu održao je na Ugljanu

Popularni hrvatski karizmatik fra Smiljan Dragan Kožul već gotovo dva desetljeća na svojim duhovnim obnovama, prije posljednji utorak u mjesecu, a u posljednje vrijeme posljednju srijedu, okuplja tisuće vjernika koji dolaze u crkvu Sv. Križa u Novom Zagrebu. Na jednoj od tih posljednjih srijeda, na kojoj smo bili, okupilo se oko 2500 vjernika na molitvi ozdravljenja i iscjeljenja, s kojima se fra Smiljan Kožul upoznao dok je bio na papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu, piše Večernji.

– Kad sam se vratio iz Rima, gdje sam sudjelovao u karizmatskoj obnovi u Duhu svetome, želio sam to iskustvo prenijeti u Hrvatsku. Došao sam u samostan na Kaptolu 9, gdje je već fra Zvjezdan Linić vodio karizmatsku zajednicu pa sam tek ponekad sudjelovao. No 1993. poglavari su me premjestili u Siget, kako bih ovdje pokrenuo neke projekte i tu sam upoznao članove molitvene zajednice „Milosrdni Isus“, koji su se sastajali po kućama i pitali su me bih li bio njihov duhovnik i bismo li se mogli sastajati u crkvi Sv. Križa. Rekao sam im da je moguće i jedno i drugo i s gvardijan nam je to odobrio i blagoslovio – prisjetio se ove korizme fra Smiljan Kožul, kojemu su 1998. članovi te molitvene zajednice javili da u Maribor dolazi jedan od najvećih svjetskih karizmatika, p. Rufus Pereira, koji će jedan dan posvetiti samo radu sa svećenicima.

– Savjetovali mi da odem u Maribor i ondje sam upoznao p. Rufusa i pitao ga bi li došao u Hrvatsku održati duhovnu obnovu, a on je rekao: „Pješke bih došao ako treba! Jer Hrvatska sada proživljava teške trenutke nakon što je napadnuta.“ Dogovorili smo njegov dolazak za srpanj 1999. i došao je, održao duhovnu obnovu u Taboru u Samoboru i želio da ga vodim u Međugorje. Otišli smo u Međugorje i, kad smo bili na Križevcu, klečao sam pod križem i on se molio pola sata za mene i na kraju mi je rekao: „P. Smiljane, Gospodin mi kaže da trebaš početi voditi duhovne obnove za ozdravljenje, iscjeljenje i oslobođenje.“ I već sam u rujnu održao prvi seminar na otoku Ugljanu – kaže fra Smiljan.

– Kad smo se vratili s Križevca, p. Rufus je držao duhovnu obnovu u Cenacolu i tražio je od mene da i ja polažem na njih ruke. Rekao sam mu da tko sam ja da to činim, a on mi je samo rekao: „Gospodin će ti pokazati.“ I čim sam na prvog mladića položio ruke, on je počivao u duhu – kazao nam je fra Smiljan.

Padanje zna preplašiti ljude

– Što se događa kad polažete ruke na druge ljude? – pitamo ga.

– Kad polažem ruke… Isus tako zapovijeda da netko, ako ima poteškoća i bolesti, ozdravlja preko njih, kada na nekog polažete ruke i molite se za njega. Jer, poslušan Isusu, polažem ruke kao svećenik, kao što je apostolima i učenicima Krist rekao da idu i naviještaju Radosnu vijest, pozivaju na obraćenje, mole za ozdravljenje i polažu ruke. Kada se netko posve otvorio i kada svećenik ili biskup ili đakon polažu ruke, događa se da se, u jednom trenutku, tako spusti snaga Duha svetoga da osoba uđe u stanje koje se ne može riječima opisati, stanje ushićenja i radosti, nije više kadra ni stajati na vlastitim nogama – kaže fra Smiljan dodajući da to padanje, tj. počivanje u duhu, zna preplašiti ljude pa kaže kako su i naši biskupi rekli da polaganje ruku treba obavljati tako da se nitko ne preplaši, zato on od samih početaka ne polaže ruke na ljude koji stoje, nego traži da sjednu.

– I ako je osoba imala poteškoća ili je bila na krivim mjestima i kod krivih osoba, čim približim ruke, ona se ruši. Tako da i ne stignem izmoliti molitvu do kraja. No kada sjedi, opet klone pod snagom Duha svetoga, ali tako mogu izmoliti do kraja molitve iscjeljenja, oslobođenja i ozdravljenja – objašnjava fra Smiljan navodeći kako je te molitve odobrila Kongregacija za nauk vjere 2000., kada joj je na čelu bio kardinal Joseph Ratzinger (kasnije papa Benedikt XVI.), kroz „Naputak o molitvama kojima se od Boga moli ozdravljenje“, koje je Kršćanska sadašnjost prevela i objavila na hrvatskom jeziku.

Više o fra Smiljanu pročitajte na Večernjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...