Istjerao pravdu; Zadranin imao 698 kazni za parkiranje, sud odlučio da ih ne mora platiti

Ante Božić (79) parkirao je svoj kamionet na zadarskom Poluotoku i nije htio platiti parkirnu kartu. Djelatnici Obala i lučica ispod brisača su mu ostavili kaznu. No barba Ante ni nju nije platio. Dobio je drugu, pa treću…

Nakon nekog vremena njegov kamiončić bio je zatrpan kaznama, što ispod brisača, što ubačenih u kabinu kroz mrvicu spušten prozor. Barba Ante se nije dao. Odlučio se boriti. Čak mu je i supruga negodovala, gledajući kako mu stradavaju živci i zdravlje, što ga je u jednom razdoblju stajalo i psihičkih smetnji, pa je odlazio psihijatru. Stigla je tužba. Još 2013. godine imao je 698 neplaćenih kazni, tj. dnevnih parkirnih karti i dug veći od 60.000 kuna.

– Dug je bio nepravedan i nezakonit te se nisam mogao pomiriti s tim – kaže barba Ante.

Nije bilo mjesta

Nije htio plaćati parking pa tražiti uokolo parkirno mjesto jer je smatrao da ako kupi kartu, mora imati i mjesto gdje će ostaviti auto, jer za svoj novac mora dobiti nešto. Nije se želio ni nagoditi s komunalnim poduzećem. Htio je istjerati pravdu, piše 24.hr.
Prvu presudu je izgubio. A onda je promijenio odvjetnika i dobio sljedeće dvije – pravomoćne.

– Te dvije presude o nezakonitosti ovoga što mi žele naplatiti upravo su postale pravomoćne jer su ih potvrdili županijski sudovi u Rijeci i Osijeku. Pobijedio sam. Pravda je spora, ali dostižna. Zahtijevam da mi se Edo Duka, direktor komunalnog poduzeća Obala i lučice, javno ispriča zbog mobbinga. Tražim i da mi izbrišu dug na osnovu pravomoćne sudske presude te da mi dopuste da kupim godišnju parking kartu koju sad ne mogu kupiti jer Obala i lučice to ne dopuštaju ako postoji dug – kaže Ante.

Čak je i za onu izgubljenu presudu podnio prijedlog za ponavljanjem postupka.

Naime, njegov odvjetnik Marin Birkić ranije je, u drugom slučaju, na sudu srušio odluku Grada Zadra koja se odnosi na razdoblje od 2009. do 2014.

Nezakonito naplaćuju

Visoki upravni sud tu je gradsku odluku o organizaciji naplaćivanja stavio izvan zakona jer za njezino donošenje nikad nisu zatražili suglasnost MUP-a. Kako je odluka ukinuta, odvjetnik tvrdi da pravni poslovi sklopljeni na temelju takve nezakonite odluke ne mogu biti valjani i traži ponavljanje postupka. Štoviše, tvrdi da su i sva naplaćivanja parkirališta na pomorskom dobru u Zadru, od Branimirove obale do onih na Poluotoku, nezakonita jer Obala i lučice uopće nemaju koncesiju za naplaćivanje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...