Ivan od Paližne, znameniti vitez iz Vrane, na današnji je dan postao priorom Ugarske i Hrvatske

Važna srednjovjekovna isprava vezana uz poznati viteški red ivanovaca u Hrvatskoj i okolnim zemljama izdana je 12. ožujka 1382. godine. Ivanovci su bili, uz templare, jedan od najvažnijih europskih viteških redova. Dapače, budući da su templari ukinuti već 1312. godine, ivanovci su sve do danas ostali najrasprostranjeniji i najdugovječniji viteški red u Europi (postoje i danas, oko 900 godina nakon osnutka). Nakon ukinuća templara, ivanovci su naslijedili i znatan dio njihovih posjeda. Danas su ivanovci poznati i kao malteški vitezovi, te kao hospitalci, a službeni im je naziv Suvereni jeruzalemski, rodski i malteški vojni hospitalni red svetog Ivana. Imaju čak i veleposlanstvo u Zagrebu, na adresi Becićeve stube 2, piše Povijest.hr

Isprava izdana 1382. godine imenovala je znamenitog viteza Ivana od Paližne za ivanovačkog priora Ugarske i Hrvatske. Prior je bila titula poglavara vitezova ivanovaca na nekom većem području, u ovom slučaju čitavog Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva. Manje jedinice od priorata bili su tzv. preceptorati, na čelu kojih su bili preceptori, dok su preceptorima bila podložna braća-vitezovi.

Ivan od Paližne, kao prior Ugarske i Hrvatske, imao je sjedište u Vrani, mjestu u Dalmaciji u zaleđu Biograda i Pakoštana, odmah do Vranskog jezera. Čitav se priorat po tom sjedištu ponekad nazivao i Vranski priorat (lat. prioratus Auranae). Prioru Ivanu od Paližne navedenu je ispravu izdao nitko drugi nego sam tadašnji veliki magistar (veliki meštar) Reda ivanovaca – Juan de Heredia. Veliki magistar ili veliki meštar bila je titula poglavara čitavog Reda ivanovaca, koji je glavno sjedište isprva imao u Jeruzalemu, kasnije na otoku Rodu (Rodos), pa na Malti, a na kraju u Rimu (gdje je i danas središte Reda). Veliki magistar Juan de Heredia u trenutku izdavanja ove isprave boravio u francuskom gradu Valence, između Lyona i Avignona (u to doba i papa stolovao u Avignonu). Ivan od Paližne osobno je bio u Francuskoj te godine, na općoj skupštini (kapitulu) Reda, koju je veliki magistar sazvao u gradu Avignonu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...