Cestitka_Uskrs

Jučerašnjim i noćašnjim hakerskim napadom pokušano brisanje Antene Zadar

Ako ste jučer u popodnevnim satima, negdje tamo nakon 16:30 sati pokušali posjetiti naš portal, dobro ste se nasmijali. Možda i niste, no izgled koji smo vam servirali te sadržaj vijesti isključivo s naslovima bez ijednog slova teksta nije bio nimalo zanimljiv, priznajemo i sami. No, to, neukom oku, bezazleno “krnje” sučelje, u dubini je za sobom povlačilo pravu ratnu frontu. Istina, onu u računalnim oblicima i svijetu interneta.

Iako to nije prvi put da se događa s našim portalom, da ga nepoznate osobe ili udruženja, kako to često biva na internetu, pokušavaju srušiti ili učiniti nedostupnim, ovaj je put cijela stvar poprimila nešto ozbiljniji predznak. Napadači su, tako, koristeći određene propuste u našim softverskim rješenjima, na naše servere uspjeli pohraniti maliciozni kod s odgodom izvršavanja, pa je sigurnosni propust od 10:45 sati jučer svoju funkciju i zlonamjernost manifestirao tijekom popodnevnih sati, kada je opterećenje servera nešto manje pa je ujedno dostupno i više resursa.

Da je ovaj napad djelo vrhunskog hakera s “debelim” iskustvom dokazuje i činjenica kako je napad izvršen s nekoliko stranih IP adresa, a tragovi malicioznih skripti izbrisani su i prije no što smo detektirali napad. U to vrijeme, vrlo je izvjesno, da su aktivirane računalne zaštite na vašim računalima, našu stranicu detektirale kao potencijalno opasnu. O tome smo obavijestili sve relevantne anti-virusne kuće i nadležna tijela za sigurnost interneta, a tehničari Plus Hostinga kod koga su već godinama i smješteni naši serverski kapaciteti, učinili su sve da se sustav temeljno očisti od svih mogućih zaostalih prijetnji.

Rezimirano, naši su se IT-ovci dobro namučili kako bi cijeli sustav ostao stabilan, donekle funkcionalan te kako bi se nastala šteta sanirala u nekoliko sati. Uspješno smo, na što smo iznimno ponosni, vrlo brzo detektirali problem i pronašli njegovu soluciju, a obrisane datoteke uspješno smo vratili iz backup podataka. Dakako, sve ovo ne bi bilo moguće da naša tvrtka a nastavno na to i svi naši portali ne koriste najnaprednije serverske kapacitete.

Na nama je danas da cijeli slučaj s popisom IP adresa napadača prijavimo DORH-u, na vama je da nastavite i dalje bezbrižno čitati sve naše vijesti i priče koje vam svakodnevno donosimo. Na kraju krajeva, tko zna, možda i mi koristimo terminologiju “hakirali su nas” kao neki lokalni političari, samo da si damo na važnosti. Mah, nikako, mi ipak znamo što govorimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...