lutkarska predstava

Karlson s krova, uspješna sinergija rada sjajnih glumaca, redateljice i cijelog tima Kazališta lutaka Zadar

Iva Perinčić
Tamni način

Sinoć je u Kazalištu lutaka Zadar održana premijera lutkarske predstave Karlson s krova rađena po motivima teksta Mališa i Karlson s krova slavne spisateljice Astrid Lindgren. Osim što je nedvojbeno među najpopularnijim piscima književnosti za djecu, ova švedska književnica bila je i aktivistica za prava djece i prava životinja. Njezina umjetnička i duboko moralna  vrijednost izvire iz svakog njezinog teksta, tako da je sam izbor ove tople i zanimljive priče koja je tek ovom prigodom prvi put prevedena na hrvatski, vrijedan svake hvale.

Predstava započinje klasičnim otvaranjem zastora nakon čega publika ulazi u – bajku. Glumci nas uvode svojevrsnim prologom u jednostavnu, no istovremeno raskošnu priču o usamljenom dječaku Svante Svensonu, zauzetim i brižnim roditeljima, te o neumornom i intrigantnom letećem prijatelju koji uveseljava Svanteovo djetinstvo svojim nekonvencionalnim poimanjem svijeta odraslih. Karlson je uistinu pravi brat Pipi Duge Čarape, osim što leti i može se dozvati zvoncem, nitko ga ne uspijeva vidjeti, živi u maloj kućici na krovu, uspješno se bori s lopovima, i stalno je na granici prihvatljivog ponašanja (lomi igračke pa bježi, dovodi Svantea u neugodne pa  i po život opasne situacije na sam rub krova, uništava pokućstvo …). A sve iz silne zaigranosti, maštovitosti i ljubavi. Nakon ove predstave, Karlson će postati prijatelj svakom djetetu, a bogme i odraslima.

Ljudmila Fedorova dolazi iz Rusije, potpisuje dramatizaciju i režiju, a možemo slobodno dodati i scenski pokret i koreografiju. Otprije poznata zadarskoj publici kao autorica festivalske i nagrađivane Zvjezdice, ovom predstavom potvrđuje koliko joj je bliska dječja percepcija svijeta istovremeno ne zanemarujući i recepciju odraslih. Čitava predstava je vrlo skladna, izvedena s mjerom i ukusom, bez moraliziranja i podilaženja publici. Iznenadni detalji kao npr. vatrogasni automobil „na daljinski“ koji juri scenskim prostorom, promišljeno poigravanje s vizurom i perspektivom, doprinose dinamici i napetosti predstave. Režijski dorađeno i minuciozno izvedeno, nije prepušteno ništa slučaju. Svaka scena je vrlo precizno i logično komponirana, a duhovitost je zajednički naziv za sve situacije.

Za likovnost predstave i izradu lutaka zaslužna je Marija Klocheva, također Ruskinja. Bajkovita i raskošna scenografija prepuna funkcionalnih detalja dočarava čitav raspon od panoramskih eksterijera do intimnosti spavaće sobe. Scena se mijenja u nekoliko navrata jasnim i čistim rezovima i svaki put iznenađuje svojom svježinom i logikom.

Animatori glavnih likova Svante, Anđela Čurković Petković i Karlson, Dominik Karakašić zaigran su i uvjerljiv tandem, i unatoč fikciji realistični su osobe. Majka i otac su tipizirani  likovi koje s lakoćom i uvježbano igraju Irena Bausović i Josip Mihatov. Možda čak na njihovu primjeru se može najviše očitati sposobnost, talent i poznavanje redateljice principa kretanja i korištenja prostora i vremena u scenskom prostoru.

Urnebesna dva lopova u maniri filmova Sam u kući i 101 dalmatinac, igrali su Sanja Zalović i Juraj Aras. Iskusni glumci, majstori svog zanata na njima svojstven i duhovit način doprinose čaroliji na pozornici i odvlače gledatelje, bez zadrške velike i male, u začudan svijet kazališne umjetnosti.

Glazbu je skladao zadarski glazbeni umjetnik i već okušan suradnik Kazališta lutaka i Ljudmile Fedorove, Tomislav Pehar. Ne remeteći organski ritam predstave, songovi su dopadljivi i nenametljivi, a tekstove je napisao Davor Grzunov.

Dojmu predstave uvelike su pridonijeli oblikovatelji svjetla Ivo Nižić i Frane Papić. Oni su zajedno sa glumcima, scenografijom i naročito izmjenama scenografije podržali dramatizaciju i uveli jednu finu dinamiku u scenski prostor. Ne možemo ne spomenuti i nepogrešivog majstora tona Matu Petričevića i majstora scene Roberta Koštu koji su, nevidljivi, i te kako zaslužni za uspjeh predstave.

Nova premijera uspješna je sinergija rada sjajnih glumaca, redateljice, scenografkinje, glazbenika i cijelog tima Kazališta lutaka Zadar. Tradicija kazališta nastavlja se još jednom toplom, vrijednom i zabavnom predstavom kakva je Karlson na krovu.

Ostavi komentar koristeći Facebook