lutkarska predstava

Karlson s krova, uspješna sinergija rada sjajnih glumaca, redateljice i cijelog tima Kazališta lutaka Zadar

Iva Perinčić
Tamni način

Sinoć je u Kazalištu lutaka Zadar održana premijera lutkarske predstave Karlson s krova rađena po motivima teksta Mališa i Karlson s krova slavne spisateljice Astrid Lindgren. Osim što je nedvojbeno među najpopularnijim piscima književnosti za djecu, ova švedska književnica bila je i aktivistica za prava djece i prava životinja. Njezina umjetnička i duboko moralna  vrijednost izvire iz svakog njezinog teksta, tako da je sam izbor ove tople i zanimljive priče koja je tek ovom prigodom prvi put prevedena na hrvatski, vrijedan svake hvale.

Predstava započinje klasičnim otvaranjem zastora nakon čega publika ulazi u – bajku. Glumci nas uvode svojevrsnim prologom u jednostavnu, no istovremeno raskošnu priču o usamljenom dječaku Svante Svensonu, zauzetim i brižnim roditeljima, te o neumornom i intrigantnom letećem prijatelju koji uveseljava Svanteovo djetinstvo svojim nekonvencionalnim poimanjem svijeta odraslih. Karlson je uistinu pravi brat Pipi Duge Čarape, osim što leti i može se dozvati zvoncem, nitko ga ne uspijeva vidjeti, živi u maloj kućici na krovu, uspješno se bori s lopovima, i stalno je na granici prihvatljivog ponašanja (lomi igračke pa bježi, dovodi Svantea u neugodne pa  i po život opasne situacije na sam rub krova, uništava pokućstvo …). A sve iz silne zaigranosti, maštovitosti i ljubavi. Nakon ove predstave, Karlson će postati prijatelj svakom djetetu, a bogme i odraslima.

Ljudmila Fedorova dolazi iz Rusije, potpisuje dramatizaciju i režiju, a možemo slobodno dodati i scenski pokret i koreografiju. Otprije poznata zadarskoj publici kao autorica festivalske i nagrađivane Zvjezdice, ovom predstavom potvrđuje koliko joj je bliska dječja percepcija svijeta istovremeno ne zanemarujući i recepciju odraslih. Čitava predstava je vrlo skladna, izvedena s mjerom i ukusom, bez moraliziranja i podilaženja publici. Iznenadni detalji kao npr. vatrogasni automobil „na daljinski“ koji juri scenskim prostorom, promišljeno poigravanje s vizurom i perspektivom, doprinose dinamici i napetosti predstave. Režijski dorađeno i minuciozno izvedeno, nije prepušteno ništa slučaju. Svaka scena je vrlo precizno i logično komponirana, a duhovitost je zajednički naziv za sve situacije.

Za likovnost predstave i izradu lutaka zaslužna je Marija Klocheva, također Ruskinja. Bajkovita i raskošna scenografija prepuna funkcionalnih detalja dočarava čitav raspon od panoramskih eksterijera do intimnosti spavaće sobe. Scena se mijenja u nekoliko navrata jasnim i čistim rezovima i svaki put iznenađuje svojom svježinom i logikom.

Animatori glavnih likova Svante, Anđela Čurković Petković i Karlson, Dominik Karakašić zaigran su i uvjerljiv tandem, i unatoč fikciji realistični su osobe. Majka i otac su tipizirani  likovi koje s lakoćom i uvježbano igraju Irena Bausović i Josip Mihatov. Možda čak na njihovu primjeru se može najviše očitati sposobnost, talent i poznavanje redateljice principa kretanja i korištenja prostora i vremena u scenskom prostoru.

Urnebesna dva lopova u maniri filmova Sam u kući i 101 dalmatinac, igrali su Sanja Zalović i Juraj Aras. Iskusni glumci, majstori svog zanata na njima svojstven i duhovit način doprinose čaroliji na pozornici i odvlače gledatelje, bez zadrške velike i male, u začudan svijet kazališne umjetnosti.

Glazbu je skladao zadarski glazbeni umjetnik i već okušan suradnik Kazališta lutaka i Ljudmile Fedorove, Tomislav Pehar. Ne remeteći organski ritam predstave, songovi su dopadljivi i nenametljivi, a tekstove je napisao Davor Grzunov.

Dojmu predstave uvelike su pridonijeli oblikovatelji svjetla Ivo Nižić i Frane Papić. Oni su zajedno sa glumcima, scenografijom i naročito izmjenama scenografije podržali dramatizaciju i uveli jednu finu dinamiku u scenski prostor. Ne možemo ne spomenuti i nepogrešivog majstora tona Matu Petričevića i majstora scene Roberta Koštu koji su, nevidljivi, i te kako zaslužni za uspjeh predstave.

Nova premijera uspješna je sinergija rada sjajnih glumaca, redateljice, scenografkinje, glazbenika i cijelog tima Kazališta lutaka Zadar. Tradicija kazališta nastavlja se još jednom toplom, vrijednom i zabavnom predstavom kakva je Karlson na krovu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar