Karolina Leaković na prosvjedu u Zadru; “Žene rade puno, zarađuju premalo i još su diskriminirane na radnom mjestu!”

Povodom Međunarodnog dana žena – Novi sindikat, TEHNOS-strukovni sindikat radnika HEP-a i Građanska prosvjedna inicijativa iz Zadra okupili su se ispred trgovine Spar na Relji kako bi dali podršku Suzani Šešo, bivšoj djelatnici Interspara koja je dobila otkaz jer je u zadarskoj podružnici ovog trgovačkog lanca pojela dvije fete pršuta.

Prosvjedom “Dan žena – ulicama Zadra” upozorilo se na loše stanje radnih, ženskih i općenito građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj.

Još jednom su se glasno zapitali kako je moguće da radnica koja nije zaštićena politikom dobiva izvanredni otkaz zbog blaže povrede pravila poslodavca i uzimanja (pogrešnog svakako, ali zbog opravdanog razloga da istom tom poslodavcu može nastaviti raditi)? Otkaz zbog vrijednosti od nešto manje od dvije kune. A sve to amenuje sudstvo koje s druge strane baca u zastare milijunska porezna dugovanja, pitaju se.

Na prosvjed je iz Zagreba došla i Karolina Leaković, poznata socijaldemokratkinja i feministkinja koja u javnoj sferi vrlo često i glasno ukazuje na sistemske nepravde.

I sama dolazim iz radničke obitelji, majka mi je bila zaposlena u trgovini. Svjedoci smo kršenja radničkih prava, osobito ženskih u uslužnim djelatnostima. One zarađuju premalo, radeći puno, a uza sve su izložene diskriminaciji na radnom mjestu. Primjer gospođe Šešo koja je nakon ne osam, već deset sati rada dobila otkaz jer je pojela dvije kriške pršuta je nešto što vas mora razljutiti i potaknuti na borbu, kaže Leaković za Antenu Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...