Cestitka_Uskrs

Kujundžić: “E-cigarete su manje zlo, ali su svejedno zlo”

Osvrćući se na nezadovoljstvo korisnika e-cigareta, nezadovoljnih što se izjednačava zabrana njihova korištenja u zatvorenim prostorima kao i klasičnih cigareta, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u četvrtak da su e-cigarete manje zlo, ali su i dalje štetne, te je Hrvatska kroz izmjenu Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda napravila isto što i druge zemlje EU-a.

– Kad govorimo o e-cigaretama, one jesu manje zlo ali, nažalost, nisu nešto što nije štetno i što nije zakonom obuhvaćeno sukladno onome kako su to riješile i druge zemlje u Europi, rekao je Kujundžić.

Ističe kako su e-cigarete izjednačene s klasičnim cigaretama jedino u tome da u zatvorenom prostoru, gdje je zabranjeno pušiti duhanske cigarete, sada je zabranjeno pušiti i e-cigarete.

To nije samo stvar štetnih tvari kojih ima i u e-cigaretama, to je i stvar navada, poruka i psihologije. To je prvi korak u ovisnosti o pušenju. S jedne se strane mogu smatrati korisnima kod maloga broja pušača radi odvikavanja, ali i poslati poruka da je to mala igračka – uzmite vi to djeco, a to nije mala igračka, rekao je Kujundžić.

Kazao je kako se pušačima novim zakonom neće ništa dogoditi, ali se nada da će fotografije na kutijama utjecati na djecu da razmisle prije nego što počnu pušiti o tome kolika je štetnost i rizik od pušenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...