LAG Mareta kreće s raspisivanjem natječaja kojima će podijeliti gotovo milijun eura

Predstavnici Lokalne akcijske grupe „Mareta“ (LAG „Mareta“) su 24.02.2017. potpisali ugovor o dodjeli 7.054.021,01 kn, odnosno 937.125,00 EUR, od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Sredstva su osigurana za provedbe podmjere 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije”, podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a” i podmjere 19.4. “Tekući troškovi i animacija” iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.

Rezultat je to petogodišnjeg rada LAG-a Mareta, zajedno sa svojim članovima, jedinicama lokalnih samouprava, predstavnicima gospodarskog i civilnog sektora. U 2016.g. je zajedničkim naporima izrađena Lokalna razvojna strategija  LAG-a Mareta 2014.-2020. na temelju koje su osigurana gore navedena sredstva. Ona je rezultat svih koji su sudjelovali te im se ovi putem još jednom zahvaljujemo.

U sklopu podmjere 19.2. LAG Mareta će raspisivati natječaje isključivo za dionike na području LAG-a u ukupnom iznosu do 5.374.492,20 kn, a kako je određeno tijekom izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a, financirati će se projekti modernizacije i opremanja poljoprivrednih gospodarstava, nepoljoprivredne djelatnosti poput ruralnog turizma, pružanja usluga i prerada proizvoda, zatim obnova i izgradnja male ruralne infrastrukture, ulaganja u očuvanje bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu poput obnove lokvi i suhozida, uređenje i opremanje šumskih puteva te organizacija kratkih lanaca opskrbe lokalnim proizvodima na području LAG-a. Prvi natječaji će biti raspisani ove godine i raspisivati će se sve do 2020. godine. Dodatnih 268.724,61 kn osigurano je za projekte suradnje između LAG-a Mareta te drugih LAG-ova u Hrvatskoj i zemljama EU.

Idući koraci su izmjene Lokalne razvojne strategije LAG-a Mareta odnosno usklađivanje s iznosom osiguranih sredstava te pripremanje za raspisivanje natječaja za tipove operacija 7.4.1 za izgradnju i uređenje male infrastrukture (korisnici jedinice lokalne samouprave i udruge) i 6.3.1 za male poljoprivrednike.

Stručni tim LAG-a “Mareta” se još jednom zahvaljuje predstavnicima lokalnih vlasti, civilnog sektora, malim poljoprivrednicima i predstavnicima gospodarskog sektora koji su prepoznali princip djelovanja “odozdo prema gore” te su svojim angažmanom doprinijeli povlačenju sredstava iz EU fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj.

LAG Mareta predstavlja zajedničku razvojnu mikro regiju osnovanu prema LEADER načelima na području zadarskih otoka i priobalja. Obuhvaća područje Grada Nina, ruralnih naselja Grada Zadra (otoke Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib, naselja Kožino i Petrčane ) te općine Preko, Kali, Kukljica, Sali i Privlaka.

Marija Kuljerić, dipl.ing.

Voditeljica LAG-a „Mareta“

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...