“Mladi, pri upisu u evidenciju, priložite prigovor savjesti!”

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa Ne vojnom roku pozvali su građane koji su se zakonski primorani odazvati na upis u vojnu evidenciju da tom prilikom ulože prigovor savjesti na vojnu službu.

Nevladine organizacije objavile su taj poziv građanima pošto je Ministarstvo obrane u srijedu pozvalo sve muškarce, hrvatske državljane rođene 1999., kao i starija godišta koji dosad nisu upisani, da se radi upisa u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

„Pravo na prigovor savjesti je Ustavom zajamčeno pravo svima. Svatko tko ne želi služiti vojni rok ili sudjelovati u oružanim snagama ne smije biti ni na koji način diskriminiran ili omalovažavan“, priopćili su uz četvrtak CMS i Inicijativa Ne vojnom roku.

Zabrinjava ih što je Ministarstvo obrane uputilo poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dok  istovremeno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije oformilo Povjerenstvo za civilnu službu koje bi trebalo odlučivati o zahtjevima za civilnu službu.

Inicijativa „Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje“ pozvala je mladiće, njihove roditelje i članove obitelji da odmah nakon upisa u vojnu evidenciju, usmeno i pismeno ulože prigovor savjesti. Pritom je dovoljno napisati „Temeljem čl. 47 Ustava RH, ovim putem ulažem prigovor savjesti zbog svojih vjerskih i/ili moralnih uvjerenja te nisam pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. U slučaju aktivacije vojnog roka, tražim da me se uputi na civilnu službu“.

Udruga savjetuje tim osobama da potpisanu izjavu predaju odmah nakon što se osobu upiše u vojnu evidenciju, premda se prigovor savjesti može uložiti i u bilo kojem kasnijem trenutku.

Inicijativa je pozvala Ministarstvo obrane da prilikom upisa u vojnu evidenciju u potpunosti poštuje stavak 2 čl. 5 Zakona o civilnoj službi koji kaže da je nadležni ured za obranu dužan novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu.

U slučaju bilo kakvih  nepravilnosti ili neprimjerenih reakcija od strane službenika koji vrše upis u vojnu evidenciju, Inicijativa poziva mladiće i njihove roditelje da kontaktiraju CMS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...